Soud na Etzlera: Omluvte se. Musí to tam viset tři měsíce. Ale není hotovo

04.08.2023 10:35 | Monitoring

Influencerka Jordanka Jirásková podala žalobu na bývalého novináře Tomáše Etzlera, který ji nazval kolaborantkou a prokremelskou svoločí. Žádá odškodnění 20 tisíc korun za nemajetkové újmy. U soudu ji zastupuje advokát s politickými ambicemi Jindřich Rajchl (PRO). Etzler již dříve uváděl, že jde o jeho soukromý názor a proto se nemá za co omlouvat. Dění přímo ze soudní síně glosuje živě novinář z Reflexu Martin Bartkovský. Tomáš Etzler se musí omluvit a svou omluvu nechat tři měsíce na svém Twitteru, rozsudek není pravomocný. Rajchl se raduje, že jde o "vítězství".

Soud na Etzlera: Omluvte se. Musí to tam viset tři měsíce. Ale není hotovo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Tomáš Etzler moderuje debatu Nory Fridrichové, Davida Smoljaka a Zdeňka Šarapatky

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6152 lidí
Kauza odstartovala v říjnu, když ukrajinská armáda raketovým útokem poničila Kerčský most na Krymu, k čemuž na Twitteru pogratulovala česká armáda. „Armáda ČR se raduje z teroristickýho útoku? Probuďte mě,“ reagovala Jirásková, která útok na most označila za teroristický útok.

Právě těmito slovy raketový útok označil i ruský prezident Vladimir Putin, přestože kvůli raketovým útokům ruské armády již zemřely tisíce ukrajinských civilistů. I proto označil Etzler Jiráskovou za kolaborantku a prokremelskou svoloč.

„Je výmluvné, jak kolaboranti typu Tomáš Nielsen, Jordanka Jirásková a jiná prokremelská svoloč, oplakávají most poškozený státem bránícím se agresi, ale vždy drží huby, když ruské vraždící, znásilňující a rabující hordy páchají zvěrstva, válečné zločiny na ukrajinských civilistech,“ reagoval Etzler.

Novinář Bartkovský dění ze soudní síně glosuje na svém Twitteru, kde informoval, že Etzler se má za slova „prokremelské svoloči“ omluvit, pokud se neodvolá.

„Soud zamítl, že by se Tomáš Etzler neměl v budoucnu vyjadřovat k paní Jiráskové. Tomáš Etzler se ale musí omluvit a omluvu nechat viset 3 měsíce na Twitteru. Soud zamítl náhradu žalobě i žalovanému. Rozsudek není pravomocný, dá se předpokládat odvolání,“ informuje Bartkovský.

To, že soud Tomáši Etzlerovi uložil, aby se na svém twitterovém účtu omluvil Jordance Jiráskové za to, že ji označil výrazy „prokremelská svoloč” a „kolaborantka”, podle advokáta Jindřich Rajchla ukazuje, že ničím nepodložená obvinění překračují meze zákona.

„Pokud dnešní rozsudek potvrdí i odvolací soud, tak konečně odzvoní všem fanatikům používajících vůči kriticky smýšlejícím lidem lživá tvrzení o kolaboraci s Ruskou federací. Mám z tohoto vítězství opravdu velkou radost. Rozsudek je nadto dle mého názoru velmi precizně odůvodněn, takže věřím, že obstojí i v případě odvolání u vyšší soudní instance. Aspoň někde ještě právo funguje," raduje se.
 

Po soudem nařízené omluvě Jordance Jiraskové ze strany Tomáše Etzlera, můžeme čekat řadu dalších žalob, vyjádřil se k soudnímu řízení novinář Čestmír Strakatý.

Etzler před soudem v červenci uváděl, že si za svými výroky stojí a za následné chování dalších přispěvatelů na Twitteru není odpovědný. „Etzler: Je to moje tvrzení. Nikoho jsem k ničemu nevyzýval. Mám doma stovky screenshotů, kde mi lidé vyhrožují smrtí. To jsou lidé z tábora paní žalobkyně. Zároveň se necítím odpovědný za to, co paní Jiráskové lidé píší,“ uvedl tehdy Etzler.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …