Soud obdržel reorganizační plán společnosti Via Chem Group

21.02.2018 17:00

Krajský soud v Českých Budějovicích obdržel reorganizační plán společnosti Via Chem Group. Ten by mohl ukončit téměř pětileté trápení Via Chemu a jeho věřitelům zajistit padesátiprocentní návratnost pohledávek. To je mnohem více, než je běžné. Reorganizace umožní také další rozvoj ústecké chemičky Spolchemie, ve které Via Chem drží největší akcionářský podíl.

Soud obdržel reorganizační plán společnosti Via Chem Group
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Dlouho očekávaná reorganizace Via Chemu by mohla představovat pomyslné světlo na konci tunelu. O navrženém reorganizačním plánu budou hlasovat všichni přihlášení věřitelé společnosti na schůzi věřitelů. Jejich rozhodnutí by měl následně potvrdit soud. „Pevně věřím, že se podařilo připravit robustní a pro všechny věřitele i samotný Via Chem ekonomicky nejvýhodnější možné řešení,“ hodnotí reorganizační plán právní zástupce Via Chem Group Michal Strnad.

Polovina pohledávek zpět 

Reorganizační plán věřitelům zaručuje návratnost padesáti procent nominální hodnoty jejich pohledávek. Vybrat si budou moci ze dvou variant. Tou první je kapitalizace pohledávek ve výši padesáti procent jejich nominální hodnoty, tedy zisku akcionářského podílu ve Via Chemu. Druhou pak vyplacení pohledávek, jejichž výše také odpovídá polovině nominální hodnoty původní pohledávky. „Z pohledu věřitelů může jít o jednu z nejúspěšnějších reorganizací v dějinách insolvenčních řízení na území České republiky,“ dodává Strnad. Běžně se návratnost pohybuje na úrovni dvaceti až třiceti procent.

Finanční injekce

Potřebnou finanční stabilitu Via Chemu by měla zajistit podpora společnosti AB-CREDIT ze skupiny Kaprain. Ta mu na jaře minulého roku nabídla půjčku v řádu stovek milionů korun a odkup pohledávky za ústeckou Spolchemii v hodnotě přibližně čtvrt miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…