Soud projedná kauzu, v níž Cibulka žaluje ČT o sto milionů

12.06.2013 18:55

Obvodní soud pro Prahu 4 příští týden projedná žalobu Petra Cibulky na Českou televizi. Někdejší disident požaduje sto milionů korun za údajné znevýhodnění při předvolebním vysílání v roce 2006. Mezi žalované strany dále zařadil Českou republiku, zastupovanou Ministerstvem financí, Radu České televize a Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. ČTK to zjistila z justičního webu. Vyjádření zúčastněných ČTK shání.

Soud projedná kauzu, v níž Cibulka žaluje ČT o sto milionů
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Petr Cibulka v pořadu Politické spektrum

"Žaloba podaná v roce 2007 zněla na různé nároky, mimo jiné na finanční odškodnění či uložení povinnosti zastavit konkrétní televizní pořad," sdělil ČTK mluvčí soudu Michael Květ. Cibulka podle něj navíc namítá, že obvodní soud není k projednání sporu věcně příslušný. Při totiž vnímá jako spor na ochranu osobnosti, a jako takovou by ji měl posuzovat pražský městský soud.

Lídr strany Volte Pravý blok Cibulka žalobu na svých stránkách zdůvodnil mimo jiné tím, že Česká televize porušila svobodnou soutěž politických sil, když propagovala pouze parlamentní strany, jako by to byly jediné politické síly v zemi.

Na hlavní líčení, které soud nařídil na 19. června, se připravuje také Rada ČT. Kontrolní orgán veřejnoprávní televize se podle Cibulky provinil údajně tím, že nedostatečně dohlížel na dodržování zákona o ČT. Podle předsedy rady Milana Uhde jde o starou kauzu, a je proto obtížné odhadnout její průběh. "Sedmiletý odstup znamená, že tady již nejsou ti aktéři - ředitel televize a jeho management, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání byla v jiném složení, Ministerstvo financí mělo naprosto jiné složení, bude to velmi složité," uvedl Uhde při jednání rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…