Špidla: Vláda nebyla schopna rozumně využít evropské peníze

28.05.2013 12:09

Stínový ministr životního prostředí Vladimír Špidla (ČSSD) je přesvědčen, že vláda nebyla schopna rozumně využít peníze z evropských fondů. Řekl to dnes na tiskové konferenci. Podle něj může dojít jen v OP Životní prostředí ke ztrátě 25 – 50 miliard. Vláda by proto měla čerpání prostředků pro další finanční období konzultovat s opozicí už vzhledem k volbám do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční příští rok na jaře.

Špidla: Vláda nebyla schopna rozumně využít evropské peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Konkrétně v Operačním programu Životní prostředí může dojít kvůli nedostatečnému čerpání ke ztrátě 25 až 50 miliard korun, řekl Špidla. "Protože bude před námi další finanční období, které opět bude znamenat možnost výrazného rozvojového impulzu pro Českou republiku, abychom se vyhnuli podobné situaci, bylo by více než na místě, aby vláda přípravu budoucí finanční perspektivy neobvykle důkladně diskutovala s opozicí," uvedl Špidla.

Ministerstvo životního prostředí se už muselo vzdát 3,7 miliardy korun, které se z Operačního programu Životní prostředí přesunou na modernizaci pražského metra z Operačního programu Doprava. Minulý týden o tom rozhodla vláda, schválit to ještě musí řídící výbor OPŽP a pak Evropská komise.

MŽP mělo v rámci OP ŽP pro roky 2007 až 2013 k dispozici celkem 147 miliard korun. "Aktuálně je vyčerpáno 36,3 miliard, zbývá k vyčerpání 111,4 miliardy, k tomu si uvědomme, že smlouvy jsou pouze na 40 procent, čili zbývá ještě 87 miliard, na které ještě ani nejsou smlouvy, a to je měsíc květen," řekl Špidla. I kdyby si podle něj MŽP počínalo zdatně, ke škodám dojde. Podle něj je také také pozoruhodné, že většina regionálních operačních programů čerpá lépe, než programy spravované ministerstvy.

Rizikových operačních programů je víc

Z dokumentu Ministerstva pro místní rozvoj, které už na problémy s čerpáním peněz upozornilo, vyplývá, že může MŽP přijít až o devět miliard korun.
Problém s čerpáním peněz z evropských fondů však mají i další operační programy, z rizikových operačních programů se do těch bezproblémových přesune 7,3 miliardy korun. Operační program ROP Severozápad přijde o 3,1 miliardy korun, které se rozdělí mezi ostatní regionální operační programy. O půl miliardy přijde také Operační program Technická pomoc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …