Špidla varuje před oteplováním: Malárie na Třeboňsku by byla blbá

21.05.2013 12:24

Expremiér a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla se ve funkci stínového ministra životního prostředí za ČSSD připravuje na případnou roli ve vládním kabinetu. Za zásadní priority označuje snižování energetické náročnosti, změny ve struktuře průmyslu a podporu zelených technologií.

Špidla varuje před oteplováním: Malárie na Třeboňsku by byla blbá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Ačkoli Špidla na příkladu Angely Merkelové ukazuje, že je pravděpodobnější, že se ministr životního prostředí později stane premiérem, než by tomu bylo naopak, ve svých prioritách má jasno.

Důležitá je podle něj příprava úspor energie, která pomůže navíc i k vytvoření nových pracovních míst. Zmínil například nízkoenergetické domy. "Pět miliard investic ročně může udržet desítky tisíc pracovních míst po dvacet let," uvedl bývalý předseda vlády.

Malárie v České republice?

Špidla varuje před riziky světové změny klimatu, kterým se nevyhne ani Česká republika. "Malárie na Třeboňsku nebo v Podyjí by byla blbá," ukázal na jeden z možných extrémních dopadů klimatické změny, kdyby se u našich rybníků a řek v budoucnu zalíbilo hmyzu přenášejícímu tuto infekční chorobu.

Dalším možným dopadem klimatické změny může být snížení vody až do takové krajnosti, že by například jaderná elektrárna Temelín neměla v létě dostatek této kapaliny na chlazení. "Může se stát, že u nás v létě vypadnou tepelné elektrárny," cituje server iDnes.cz další ze Špidlových katastrofických vizí. Příprava na změny klimatu by podle něj měla být jednou z priorit Česka.

Za další důležitou prioritu považuje stínový ministr zlepšení čerpání peněz z evropských zdrojů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…