Spotřeba vody v ČR loni dále klesala, platby za ni vzrostly

19.05.2013 16:22

V Česku loni pokračoval několik let trvající pokles spotřeby vody. Lidé přesto za její odběr kvůli zdražení zaplatili více peněz než o rok dříve. Zatímco celkový objem fakturované vody se snížil o 1,1 procenta na 481 milionů metrů krychlových, výběr vodného a stočného vzrostl zhruba o čtyři procenta na 29,7 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které zveřejnil na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ).

Spotřeba vody v ČR loni dále klesala, platby za ni vzrostly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Průměrná spotřeba vody zahrnující také spotřebu podniků či úřadů klesla o více než dva litry na 133,7 litru na osobu denně. U samotných domácností tento ukazatel klesl zhruba o jeden litr na 87,9 litru. Obyvatelé Prahy spotřebovávají téměř o 30 procent více vody, než činí celorepublikový průměr. Kromě domácností omezovali loni odběr vody zejména zemědělci, kteří jí odebrali o 14,6 procenta méně, a průmysl odběr snížil o 3,3 procenta.

Češi začali šetřit vodou po jejím skokovém zdražení v 90. letech minulého století

Průměrná sazba vodného stoupla v roce 2012 meziročně o šest procent na 32,70 Kč za metr krychlový. Cena stočného se zvýšila v průměru o 1,70 Kč na 27,90 Kč. Vodárenské společnosti na vodném vybraly 15,7 miliardy Kč, na stočném 14 miliard korun.

Češi začali šetřit vodou po jejím skokovém zdražení v 90. letech minulého století. Za posledních 20 let klesla denní spotřeba vody na osobu o více než třetinu. Lidé kvůli rostoucím cenám vody používají úsporné vodovodní baterie či pračky. S rozvojem modernějších technologií se snižuje také spotřeba vody v průmyslu či zemědělství, stále více lidí také využívá vlastní studny.

Osmdesát korun za metr krychlový

Vodou z vodovodu bylo v loňském roce zásobeno 9,8 milionu obyvatel České republiky, tedy 93,5 procenta populace. Meziročně tak přibylo bezmála 18.000 obyvatel, jejichž domácnost je napojena na vodovod. Délka vodovodní sítě se prodloužila o 774 kilometrů na 74.141 kilometrů. Naopak o 0,1 procenta na 82,5 procenta klesl podíl obyvatel žijících v domech napojených na kanalizaci.

Sdružení vodovodů a kanalizací ČR letos v lednu uvedlo, že cena vody v Česku se začátkem letošního roku vzrostla meziročně v průměru o sedm až osm procent a pohybuje se kolem 80 korun za metr krychlový.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…