StB se řeší v nejvyšší britské politice. Corbyn dostal výzvu od premiérky Mayové

19.02.2018 18:39

Britská premiérka Theresa Mayová dnes nepřímo vyzvala šéfa opozičních labouristů Jeremyho Corbyna, aby byl „otevřený a transparentní“ ohledně svých styků s československou Státní bezpečností a východoněmeckou tajnou službou Stasi. Konzervativní ministerská předsedkyně prohlásila, že by politici měli nést odpovědnost za činy, kterých se dopustili v minulosti, informují britská média.

StB se řeší v nejvyšší britské politice. Corbyn dostal výzvu od premiérky Mayové
Foto: archív autora
Popisek: Jeremy Corbyn

Corbynovu aféru začali britští politici i média řešit minulý týden, když vůdce opozice přiznal, že se několikrát nevědomky sešel s pracovníkem StB. Ten poté ČTK a dalším médiím řekl, že Corbyn s komunistickou tajnou policií spolupracoval vědomě. To britský politik odmítl.

„Pokud existují podobná obvinění, tak by poslanci měli být připraveni k otevřenosti a transparentnosti,“ odpověděla Mayová během tiskové konference na otázku, zda by Corbyn měl dát svolení ke zveřejnění materiálů, které na něho vedla německá Stasi.

Ke zveřejnění záznamů z 80. let, kdy se Corbyn s pracovníkem StB Jánem Sarkocym scházel, jej předtím vyzval konzervativní ministr obrany Gavin Williamson, který Corbyna označil za zrádce. Také další politici i odborníci hovoří o tom, že by šéf levice měl vnést do věci jasno. Sám Corbyn zatím na tyto výzvy nereagoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…