Staří umřou zimou za Ukrajinu? Síkelův plán pod palbou, strašlivé důsledky

14.08.2022 14:23 | Ze sítí

Podle návrhu ministra průmyslu a obchodu za STAN Jozefa Síkely by se v případě velké nouze, při nedostatku zemního plynu topilo méně. Dokonce by to bylo stanoveno vyhláškou. Na sociálních sítích se proti tomu ohradil mimo jiné Domov U Biřičky. „Senioři nemohou nést odpovědnost za nevhodnou zahraniční politiku a za neschopnost vlád,“ zmiňuje ředitelka domova Daniela Lusková.

Staří umřou zimou za Ukrajinu? Síkelův plán pod palbou, strašlivé důsledky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Ministr Síkela nechal připravit novou vyhlášku o vytápění budov. Prý bude rád, když ji vůbec nevyužije, ale v případě nouze nejvyšší ji chce mít v záloze. Tato vyhláška obsahuje tabulku, podle které je v současnosti akceptovatelná teplota v ložnicích, obývácích a kuchyních 20 stupňů, ale v případě nouze to má být jen 18 stupňů. Na toaletách má platit totéž. Dnes je v pořádku mít na toaletách 20 stupňů, ale v případě krize to má být jen 18 stupňů. V koupelnách je podle stávajících pravidel přijatelných 24 stupňů, ale napříště to má být jen 19 stupňů.

V administrativních budovách to dosud bylo 20 stupňů a napříště to má být 18 stupňů. Ve školách, ve třídách bylo dosud přijatelných 20 stupňů a v případě krize by to mělo být 19 stupňů. V mateřských školkách ve třídách a v místnostech, kde děti spinkají po obědě, bylo dosud přijatelných 22 stupňů, ale v případě krize by to mělo být jen 19 stupňů. V dětských šatnách má být místo 20 stupňů jen 18.

A právě proti regulaci tepelného komfortu seniorům se ozval Domov U Biřičky. „Protestujeme proti návrhu vyhlášky MPO, kterou hodlá regulovat teploty v zařízeních sociálních služeb při předcházení stavu nouze. Stát je povinen zajistit energie. Senioři nemohou nést odpovědnost za nevhodnou zahraniční politiku a za neschopnost vlád. Stáří s sebou nese geriatrické syndromy, zejména poruchy termoregulace, teplo je základní životní potřebou,“ poznamenává ředitelka domova Daniela Lusková.

„Není možné koupat křehké devadesátileté bytosti v teplotě nižší než 24°C. Není možné, aby veškerý svůj čas trávili v prostorách s teplotou do 20°C. A to ani v době nouze. Dodáváme, že stávající vyhláška regulující teploty umožňuje vytápět tak, aby senioři měli takové teplo, jaké potřebují,“ dodala.

A právě na tento vzkaz zareagoval Vadim Petrov, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. „Tak jestli jsem to pobral správně, jde o to, o co vládě jde na prvním místě. Buď o to, jestli východ Ukrajiny, Krym, Doněck atd., zůstanou Ukrajině, nebo nám zimou umřou staří a nemocní v nemocnicích, hospicech a domovech důchodců. Vždycky je něco za něco. Opravdu záleží na těch hodnotách,“ napsal a sdílel právě vzkaz ředitelky Luskové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…