Starosta Ostrova: V příštích volbách do Sněmovny nemá strana LIDEM žádnou šanci uspět

19.05.2013 11:41

Po zkušenostech s VV se Pavel Čekan (ČSSD) domnívá, že lidé dají ve volbách přednost tradičním stranám. Jak ale hodnotí s odstupem času poměry mezi ostrovskou organizací a krajskou ČSSD? Nejen s tím se svěřil našim stránkám, ale i se svým pohledem na budoucnost zdejší teplárny, a řeč byla i o rekonstrukci ostrovského zámku na městský úřad.

Starosta Ostrova: V příštích volbách do Sněmovny nemá strana LIDEM žádnou šanci uspět
Foto: Redakce
Popisek: starosta Ostrova Pavel Čekan, ČSSD

Vládu premiéra Nečase hodnotíte jako nekompetentní, přičemž se podle vás navíc vláda postupně zbavuje své odpovědnosti a tuto pomalu přesouvá na kraje a obce. Souhlasíte tak i s ministrem spravedlnosti Blažkem, který se nedávno zastal komunálních politiků, jež se podle něj často dostávají do hledáčku policie kvůli podezřelým veřejným zakázkám? Komunální politici jsou prý chudáci, protože prostředí, které pro ně zákonodárci vytvořili, je málo snesitelné. Souhlasíte?

Z pohledu konstatování ministra Blažka připouštím, že prostředí, které naši zákonodárci vytváří pro komunální politiku, spíše ztěžuje práci komunálních politiků, než aby jim práci usnadnilo. Neumím posoudit, kolik komunálních politiků se dostává do hledáčku policie kvůli veřejným zakázkám, nemám pro to žádné srovnání. Když si však uvědomíme, že v ČR je něco přes 6 tis. měst a obcí, což představuje i přiměřený počet komunálních politiků, tak z toho vyplývá, že k tomu může opravdu docházet.

Mnohým starostům vadí ale také nadměrná byrokracie, kterou jsou ze strany vlády zatěžovány. Upozorňují například na neúměrně dlouhá výběrová řízení, a vyjádřili se tak pro změnu zákona o veřejných zakázkách. Spolu s tím ale také odmítají rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu na města a obce. Jak se k tomu stavíte vy osobně?

Již z předchozí odpovědi vyplývá, že prostředí pro komunální politiku, které zákonodárci vytváří, odpovídá právě i té větší byrokracii. Změnu zákona o veřejných zakázkách bych uvítal, ale výsledkem by musel být zákon, který výběrová řízení zkrátí, zjednoduší a nebude vytvářet prostor pro korupční prostředí. Pokud jde o rozšíření pravomoci NKÚ na města a obce, nemám k tomu žádný vyhraněný názor.

Podle vašich slov jsou VV na nejlepší cestě ke svému zániku. Pro mnohé je ale trnem v oku především nikým nevolená strana LIDEM. Jak vnímáte její budoucnost? A domníváte se, že se v příštích volbách objeví nějaká nová strana, které se povede podobný úspěch jako VV nebo podle vás budou lidé již k malým a novým stranám více skeptičtí?

Bohužel současný systém toto umožňuje, nicméně to vnímám jako pravděpodobně většina občanů a myslím si, že v příštích volbách do Sněmovny ČR strana LIDEM nemá žádnou šanci uspět. Zda se objeví nějaká nová strana, úspěšná jako VV, to nedokáži předvídat, vím, že nějaké nové strany vznikají a zakládají je i významné osobnosti, ale těžko říct, zda budou úspěšné. Je možné, že voliči, díky tomu, co se dělo kolem strany VV, budou opravdu při rozhodování, zda mají volit nějakou již tradiční stranu nebo nějakou novou malou stranu, velmi opatrní ve výběru, a myslím si, že se raději přikloní k některé z již existujících tradičních politických stran.

Loni na jaře jste nejen vy, ale i někteří další členové z ostrovské organizace dali jasně najevo, že úplně nesouhlasíte s prosazováním některých názorů okresní organizace ČSSD v Karlových Varech. Někteří se dokonce rozhodli i pro přestup k LEV21 či SPOZ. Ač vy jste zůstal věrný ČSSD, jak byste situaci hodnotil s odstupem času?

S odstupem času si pořád myslím, že jsme jednali správně, ostatně výsledky Krajských voleb to ukázali. Naše kritika směřovala zejména na ne úplně vhodný výběr kandidátů na krajskou kandidátku ČSSD na předních místech, což se nakonec potvrdilo třeba i tím, že jsem se při volbách dostal z 25. místa až na druhé místo za dnešního hejtmana Karlovarského kraje.

Je pravdou, že řada členů ČSSD Karlovarska přešla do jiných politických stran, ať už LEV21 nebo SPOZ, zda udělali dobře či ne, ukáže budoucnost.

Mezi hlavní problémy Ostrova patří nezaměstnanost. V loňském roce jste proto velmi uvítal zájem investora z Německa na výstavbu výrobního závodu, který by v budoucnosti mohl zaměstnávat i přes tisíc lidí, jde o firmu BEHR a firmu MAHLE. Jak se projekt vyvíjí nyní? Podařilo se vám najít s investorem shodu?

Bohužel v tomto případě to beru zatím jako svůj neúspěch. Město Ostrov udělalo opravdu maximum. Pro investora rozšířilo změnou územního plánu ostrovskou průmyslovou zónu, zastupitelstvo schválilo smlouvu o prodeji pozemků německému investorovi, bylo vydáno stavební povolení. Nicméně firma Behr v srpnu loňského roku oznámila, že z důvodu nepříznivé hospodářské situace v automobilovém průmyslu odkládá zahájení výstavby výrobního závodu. Na druhou stranu jsem však optimistou v tom, že věřím, že k výstavbě nakonec dojde, vždyť firma Behr již investovala docela velkou částku peněz do koupě pozemků, vynětí ze ZPF, zemních prací a projektové dokumentace.

Osud ostrovské teplárny se vrací zpět na začátek a podle vás tak můžete  řešit otázku Ostrovské teplárenské v klidu a s rozmyslem, především s pohledem na budoucnost. Jaké řešení byste ale perforoval vy osobně? A jak bude nyní radnice postupovat?

Ano, je to tak, po takovém tom hektickém začátku a rozruchu kolem naší teplárny se situace zklidnila a můžeme tak pracovat na její budoucnosti. Osobně bych preferoval vstup ekonomicky silného partnera do ostrovské teplárny, nesouhlasím s názorem některých odpůrců tohoto kroku, že peníze, které bychom si mi na rekonstrukci půjčili, jsou stejné jako ty, které by investoval někdo jiný, který je bude chtít samozřejmě zpátky a bude chtít navíc i generovat zisk. Myslím si, že ekonomicky silný partner se zkušenostmi v teplárenství je daleko významnějším hráčem na energetickém trhu, a to jak pro nákup technologií, tak i paliva, atd. Samozřejmě výsledkem tohoto kroku by musela být rozumná cena za teplo pro koncového odběratele, a to i se zárukou do budoucnosti. Pokud jde o kroky radnice, které podnikáme pro modernizaci a optimalizaci naší teplárny, tak jsme nechali zpracovat další studii, která by mohla ukázat jakou cestou bychom se mohli ubírat, necháme si i zpracovat ekonomický rozbor pro případ, že bychom se rozhodli rekonstrukci teplárny realizovat sami. Budeme ale také dál jednat s některými zájemci o teplárnu, kteří patří mezi výše zmiňované ekonomicky silné partnery, a o jejich případné konkrétní nabídce na spolupráci.

Po několika marných pokusech se Ostrovu podařilo sehnat finanční podporu na celkovou rekonstrukci zámeckého parku. Celý projekt by měl stát necelých 10.000.000 Kč. Kdy by měla být rekonstrukce dokončena a jak velkou částkou se bude podílet město ze svého rozpočtu? Zanedlouho bude také léto, na co byste občany do města pozval?

Město Ostrov v současné době provádí jednu z největších investic ve své historii, jde o rekonstrukci ostrovského zámku na městský úřad, v letošním roce v srpnu bude část rekonstrukce dokončena. Půjde o dvě zámecká křídla na Rastattském nám., kde vznikají mimo jiné výstavní prostory, jde o projekt v rámci přeshraniční spolupráce z programu Cíl 3/Ziel3, financovaný EU. Celý zámek by měl být dokončen v červnu příštího roku a náklady na rekonstrukci byly vysoutěženy ve výši 160 mil. Kč. K zámku patří i tzv. pohledová zeď, projekt na její opravu a restaurování, který jsme měli připravený, byl díky tomu, že jsme našli partnera na německé straně, úspěšný, a tak v letošním roce začne rekonstrukce této zdi, která patří k ostrovskému zámku. V Žižkově ulici zde v rámci projektu vznikne zahrada vůní (s bylinkami) a vyhlídková plošina, která umožní výhled do ostrovského parku.

Občany a návštěvníky Ostrova bych velmi rád pozval právě do ostrovského parku na 2. ročník Ostrovského kulturního léta, které začíná 18.5. koncertem skupiny Divokej Bill a bude pokračovat 26.7. koncertem zlatého slavíka Tomáše Kluse a 27.7. vystoupením skupin Arakain, AC/DC revival a T4.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…