Starosta Vysokého Mýta: Problém Špidly je jeho aktivní podpora solárních elektráren

04.05.2013 15:15

Požádali jsme starostu Miloslava Souška (ČSSD) o rozhovor, ve kterém se nám svěřil nejen s hodnocením nové stínové vlády ČSSD či s názorem na zatčení Davida Ratha, ale i se svým pohledem na situaci ohledně převodu domova mládeže ve Vysokém Mýtě z kraje na město. Situace je podle starosty vážná a zařízení spravovaná krajem patří podle něj ve městě k hůře prosperujícím. Proč? A jaké jsou další problémy města?

Starosta Vysokého Mýta: Problém Špidly je jeho aktivní podpora solárních elektráren
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

ČSSD představila novou stínovou vládu, ve které již nebude Vítězslav Jandák ani Marie Benešová, ale naopak se do čela strany dostal opět Vladimír Špidla. Co na to říkáte?

Zastavme se u jednotlivých jmen. Vítězslav Jandák je tělem i duší oddaný kultuře, především filmu. Měl jsem možnost sledovat jeho dobrou práci ve sněmovně, právě proto mohu s klidným svědomím konstatovat, že jeho odchod ze stínové vlády je pro ČSSD ztrátou.

O Marii Benešové jsem již několikrát řekl, že odvážných a profesně vysoce kvalifikovaných žen je v politice málo. V tomto případě tedy z mého pohledu poněkud kontraproduktivně vyznívá zavádění kvót pro ženy.

Vladimír Špidla je již v evropském politickém důchodu. Já osobně ho jako úspěšného politika nevnímám, neboť byl jedním z těch, kteří znemožnili zvolení Miloše Zemana v předchozím prezidentském klání. Porušení tehdejšího mandátu od členské základny považuji za neomluvitelné, neboť sociální demokracie se díky tomuto kroku ocitla několik let v opozici.

Vzhledem k tomu, že stojím v čele komise pro průmysl a obchod, vidím jako zásadní problém pana Špidly jeho aktivní podporu solárních elektráren. Neustále se snaží dotovat ve stovkách miliard korun solární obchod a omezovat konvenční i atomové elektrárny. Pokud vyznívá mé vyjádření příliš kategoricky, tak je to proto, že nechci být němým svědkem pronikání lidí s podobně vyhraněnými názory, tolik odlišnými od historicky hájených hodnot sociální demokracie, právě do ČSSD.

14. května uplyne rok od zadržení Davida Ratha. Nedávno byla soudu doručena obžaloba, což mimo jiné zamezuje tomu, aby mohl být poslanec po uplynutí zákonné roční lhůty z vazby propuštěn. Jak na kauzu nahlížíte vy osobně? Někteří lidé vidí také v předčasném podání žaloby nějaký úmysl, souhlasíte?

I zde platí Zemanovo „Padni, komu padni“. Pokud se David Rath provinil a bylo to tak jasné, jak prezentovala média i státní orgány, už měl být řádně odsouzen. Zatím se však nad procesem vznáší stín politické kauzy. Především proto, že jiné a pro stát větší a nebezpečnější kauzy nejsou řešeny, nebo jsou dokonce amnestovány. Například zločinná spojení některých soudců, státních zástupců a policistů.  V nich hledejme přímý útok na demokratickou podstatu státu, která ovlivňuje život v naší zemi na všech úrovních.

Vy jste starostou města Vysoké Mýto, mé další dotazy budou tudíž směřovány ke komunální politice. Vysoké Mýto uzavřelo nově partnerství s polským městem Ozorków. Po německém Korbachu a polských Pyrzycích jde tak již o třetí partnerské město. Jak hodnotíte nynější spolupráci a co očekáváte od jejího rozšíření?

Spolupráce s původními partnerskými městy je velmi rozvinutá na mnoha úrovních, např. v oblasti školství, sportu či kultury. Poučení lze čerpat i v politickém dění. V České republice se například mluví o přímé volbě starostů a zkušenosti našich partnerů v této oblasti jsou velmi cenné. Škoda, že se získanými informacemi nedokážeme pracovat i v legislativním procesu. Ušetřili bychom si čas a vyvarovali se řady chyb. Myslím, že především Korbach byl pro Vysoké Mýto v řadě věcí dobrou inspirací a je jí dodnes. Naopak Ozorków dnes hledá náměty u nás. Jde o historicky mladé město, které se po pádu průmyslu dostalo do ekonomických potíží, ale jeho obyvatelé mají chuť a vitalitu situaci řešit. A v tom vidím velký odkaz pro nás a doufám, že budeme Ozorkówu dobrým partnerem.

Jak se vyvíjí převod domova mládeže ve Vysokém Mýtě z kraje na město? A s jakými finančními náklady v souvislosti s převzetím a následným provozem počítáte?

Situace je vážná. Pardubický kraj odmítl naši nabídku převzít domov mládeže. V minulosti jsme již převzali dům dětí a mládeže, základní uměleckou školu i areál bývalého vodohospodářského učiliště. Pod městem tyto organizace a majetky prosperují. Naopak zařízení spravovaná krajem patří ve Vysokém Mýtě k hůře prosperujícím. Rozumím tomu, kraj nemá prostředky ani možnosti. Jedná se o systémovou chybu přetrvávající z období zřizování krajů, a právě proto jsme nabídli pomoc. Nápisy „Nebezpečí úrazu“, „Parkujte dále od chodníku“ apod. na krajských majetcích nejsou dobrou vizitkou. Občan nevnímá rozdíl mezi městem a krajem. Podle něho selhává stát. Stejně tak nikdo nepochopí, že kraj studenty stěhuje z kvalitního ubytování do objektu nižší kategorie. Zvláště když zastupitelstvo města jednomyslně rozhodlo o ochotě pomoci. Vedení kraje by si mělo uvědomit, že se nejedná o dobré řešení stávající situace.

V čem spatřujete největší problémy města a jak se je snažíte řešit? 

Každé město má své interní potíže a problémy. Většina z nich je ale řešitelná. Často slýchám, že je málo peněz. Není to zcela pravda. Česká republika je bohatou zemí a má dostatek prostředků. Pohybujeme se dlouhodobě v životní úrovni mezi 25. a 33. místem na světě. To je přece skvělé. Na druhou stranu máme spíše problémy s účelností vynaložených peněz.  Typickým příkladem je největší problém Vysokého Mýta, Litomyšle a dalších okolních obcí, který nese jméno rychlostní komunikace R35. Tato tranzitní silnice spojuje několik krajů, Středočeský, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský. Chybí dokončit pár desítek kilometrů a doprava v celé republice by mohla být stabilizována. Místo toho se začíná rozšiřovat D1. Tento krok přivede velkou část tranzitu právě na I/35 a způsobí dopravní kolaps jak ve Vysokém Mýtě, tak i v Litomyšli. Již dnes máme na I/35 velké problémy.   Logika a logistika zde evidentně nenašly místo.

Jak byste hodnotil bezpečnost občanů ve vašem městě a co se snažíte dělat pro její zlepšení?

Odpověď na tuto otázku je velmi obšírná. Obecně vedení města chápe bezpečnost občanů jako základní prioritu. Vysoké Mýto je dynamické a poměrně bohaté město a z toho vyplývá i větší pohyb občanů a zboží. Přímým důsledkem je i chuť kriminálních živlů infiltrovat se do tohoto prostředí. Proti tomuto jevu realizujeme řadu opatření. Jenom vyjmenuji: zvýšení počtu strážníků MP a jejich 24hodinová služba; kamerový systém; veřejné práce desítek lidí pro vyloučenou lokalitu; romští asistenti prevence kriminality u MP; prevence kriminality u mládeže a Romů; absolutní zákaz heren ve Vysokém Mýtě. Za základ úspěchu však považuji velmi dobrou spolupráci mezi městskou a státní policií.

Do jaké míry vítáte rozhodnutí ÚS, kterým dal za pravdu obcím a vyškrtl z novely loterijního zákona ustanovení umožňující provozovat video-loterijní terminály povolené Ministerstvem financí až do konce roku 2014? A jakým způsobem se toto rozhodnutí konkrétně dotkne Vysokého Mýta?

Opomenu-li běžné přestupky a mezilidské konflikty, dá se říci, že hlavním zdrojem kriminality ve městě jsou drogy a herny. Zcela falešné je pro mne tvrzení, že herny přinášejí do města peníze. Je to jen výmluva provozovatelů, aby uchránili svůj dobře prosperující obchod. Škody způsobené hernami stojí města i občany násobně více. Dříve regulované sázení (Sazka a Sportka) dotovalo v naší zemi sport, např. ve Španělsku zase zdravotně postižené. Peníze z hazardu v České republice dnes končí na Kajmanských ostrovech a my všichni se skládáme a platíme škody. Rozhodnutí ÚS vítám jako první krok dobrým směrem. Doufám, že se najde 101 hlasů ve sněmovně, a tak jako ve Vysokém Mýtě, bude hazardu vystavena červená karta. Stačí k tomu málo,  Masarykovo „Nebát se a nekrást“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…