Starostou Londýna zvolen muslim. A na českých sítích se to už vaří

08.05.2016 8:24

Starostou Londýna se poprvé v dějinách stal muslim – labourista Sadiq Khan. Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty v tom vidí určitou příležitost především pro muslimy samotné. Ti teď mají výrazného představitele, který v Británii má nahlas říci, že islamismus je zlo a postavit se mu. Eva Hrindová, která spolupracovala s Martinem Konvičku, bije na poplach. Šílenci prý mohou slavit.

Starostou Londýna zvolen muslim. A na českých sítích se to už vaří
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

„Muslimský starosta může jedné věci pomoct. Pokud bude tvrdě vystupovat proti islamismu jako nenávistné politické ideologii, může být dobrým příkladem. Třeba po vzoru Quilliam Foundation. Jen po Londýně chodí stovky islámských fundamentalistů. Jako třeba muslimský starosta nizozemského Rotterdamu, který v návaznosti na protesty místních muslimů proti karikování jejich Proroka po teroristickém útoku na Charlie Hebdo vyhlásil: pokud nechcete dodržovat naše evropská demokratická pravidla na svobodu projevu, tak táhněte,“ napsal na sociální síti Janda.

Právě tak by se měli podle Jandy chovat muslimové žijící v EU. Každý demokrat musí bojovat se zlem, chce-li se nazývat demokratem, a islamismus je zlem. Stejně tak by se pravicoví politici měli postavit pravicovým extremistům a levicoví těm levicovým. Na politicích leží velká odpovědnost. Totéž platí i o muslimech pohybujících se ve veřejné sféře. Právě muslimové se musí postavit islamismu a říct, že tudy cesta nevede. Podle Jandy v tom sice muslimům můžeme pomoct, ale hlavní úkol leží na jejich bedrech.

Je to především levicový politik, zní z ČSSD

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) však nabízí trochu jiný pohled, když zdůrazňuje, že volby v Londýně vyhrál labourista neboli v podstatě sociální demokrat. Když ve volbách uspěl Kalousek, také se přece psalo, že uspěla TOP 09 a ne, že uspěli křesťané. „Musím říct, že nechápu naše média. Proč nenapíší, že vyhráli sociální demokraté. O Kalouskovi taky nepíší, že byl zvolen katolík, ale dříve KDU-ČSL a nyní TOP09. Není na tom něco divného? Co myslíte?“ ptal se na sociální síti Škromach.

Stejnou optikou se na zvolení Sadiqa Khana dívá i další sociální demokrat Jaroslav Foldyna. „Je to důležitější, bude zvolen ne proto, že je muslim, ale pro to, že je výrazný levicový politik,“ zdůraznil.

Najdou se však i tací politici, kteří bijí na poplach. Zvolení muslima londýnským starostou podle jejich názoru představuje hrozbu. Tvrdí to např. marketingová poradkyně Eva Hrindová, která působila v Bloku proti islámu po boku Martina Konvičky.

„Londýn bude mít podle všeho svého prvního muslimského starostu. Multi-kulti šílenci budou slavit, lidi se zdravým rozumem to snad vyprovokuje k tomu, aby konečně přestali být pasivní. Protože tohle je daň za naši pasivitu. Nechali jsme šílence ovlivňovat politiku a veřejný prostor a teď je skoro pozdě na to hasit požáry. Ale v České republice ještě máme čas – není ho mnoho, ale je šance. Nejhorší, co můžete dělat, je se s tím smířit,“ napsala Hrindová ještě před zveřejněním kompletních výsledků londýnských voleb.

Sama se rozhodla nebezpečí, které nám podle jejího názoru hrozí, čelit a kandiduje v Olomouckém kraji do Senátu. Žádá občany, aby se i oni probudili z pasivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…