Stát je potrestán včetně občanů, jinak to nejde... Další Rakušanova perla a další kolo debaty o Rusku

15.08.2023 18:50 | Komentář

Dva případy znásilnění, v nichž hrají roli mladí Ukrajinci, rozvířily politickou scénu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vystoupil na tiskové konferenci; hovořil o tom, aby se neuplatňovala kolektivní vina vůči cizincům, a odmítl rozdmýchávání vášní. Na sociální síti se však následně dostal do přestřelky například s Kateřinou Konečnou, předsedkyní KSČM, či s Tomiem Okamurou, lídrem SPD. Ve vysílání CNN Prima News pak aktuální dění komentoval mimo jiné komentátor Martin Schmarcz.

Stát je potrestán včetně občanů, jinak to nejde... Další Rakušanova perla a další kolo debaty o Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Lídr SPD Tomio Okamura totiž v souvislosti s aktuálním děním připomněl velkoplošný banner, který loni 28. října vyvěsil právě Rakušan na budovu ministerstvo vnitra. Na banneru byl vyobrazen ruský prezident Vladimir Putin v pytli na mrtvoly. 

„Ministr vnitra a předseda STAN Rakušan, který má ve vládě na starosti bezpečnost našich občanů, dal Ukrajincům z našich veřejných peněz pytel na Putina a nakonec v něm skončila česká holka. Je to odporné, ale je to bohužel tak,“ zmínil Okamura a dodal, že Rakušan by se měl paktovat. 

„Snažil jsem se popsat, jak ubohé a hloupé by bylo zneužívat brutální napadení dívky v Plzni k vlastnímu politickému byznysu. Ale pan Okamura to v kostce předvedl za mě. Nebuď jako Tomio, nerozjížděj tu novodobou hilsneriádu,“ zareagoval Rakušan.

„Děje se to, co se děje už dlouho. Já jsem člověk, který má rád papír, a to mně bylo nepříjemné, už když jsem začal dělat pro vládu v roce 2006, že vůbec byly zpravodajské servery, že nestačilo sehnat tu informaci, aby vyšla v novinách, musel jsem reagovat třeba během hodiny. Dneska je to během minut a ani nepotřebují politici novináře, aby se pohádali. Ta veřejná debata se zplošťuje, je rychlá, střepovitá a strašně vypjatá. Podívejte se, jaká chvilka stačila Okamurovi a Rakušanovi, aby se. takovýmto způsobem pohádali. A strašně se extremizuje. Tohle je jeden pól, že se prostě podařilo Okamurovi na základě jednoho trestného činu, který je odporný samozřejmě, a já chápu, že vzbuzuje emoce, ale musíme za ním vidět tu statistiku, která prostě nevychází špatně. Skutečně nevychází špatně, když to vezmeme v celkových číslech,“ sdělil k tématu, co že se to aktuálně děje, pro CNN Prima News Martin Schmarcz.

„Rozmohl se nám tu takový nešvar: že prý nemáme odsuzovat kolektivní vinu vůči Ukrajincům, když sami uplatňujeme totéž vůči Rusům. Tak znovu: pokud se zločinu dopustí člověk, je potrestán člověk. Pokud se zločinu dopustí stát, je potrestán stát. Včetně svých občanů, jinak to nejde. Takže jednou provždy, Péťo, Káťo a vy ostatní, co děláte, že to nechápete: ne, není to totéž,“ napsal pak ministr vnitra, na což reagovala lídryně KSČM Kateřina Konečná.

„Víťo, nešvar, který se nám tu rozmohl, je hlavně Vaše pokrytectví a dvojí metr,“ zareagovala Konečná.

Zareagoval také někdejší poslanec KSČM Jiří Dolejš. „Já bych rozlišoval občany Ruska na ty, co Putinově válce fandí, a ty, co mají odvahu nesouhlasit. Sdílená odpovědnost za režim asi existuje, ale není Rus jako Rus,“ dodal.

„Souhlasím a děkuji, pane ministře, že jste takto prohlásil poválečný odsun říšskoněmeckých občanů za správný, vzhledem k zločinu, kterého se na nás německá Říše dopustila. Ještě to prosím zdůrazněte některým našim politikům, novinářům a aktivistům. Máte je i tady ve vlákně," píše Rakušanovi europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak co dělal Rakušan ve Rwandě? Měl ty občany státu potrestat svou NEnávštěvou., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 15.08.2023 19:53:02
Dodnes tam totiž neutichly boje mezi Hutuy a Tutsii. Nemusel tam stát v kraťasech a dělat nám ostudu. Podle jeho filosofie by měl tedy z ČR vyhodit občany Francie ( frankofonní Sahel), vypráskat občany Izraele (Golanské výšiny), vrátit do rodné země občany Saudské Arábie ( Jižní Jemen), vykopat odsud státní příslušníky USA (podpora války na UA i jinde ve světě), potrestat občany Turecka ( obecně Kurdistán) a provést extradici u občanů Tchajwanu, protože se tlačí na Spratleyho ostrovy, které opravdu, ale opravdu Tchajwanu nepatří. Tak se předveď, lemóne! Liberálně demokratická spravedlnost dopadá přece stejně na všechny bez rozdílu nebo ne? Nebo zase půjdeme selektivně?

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…