Stavební zákon budí vášně. Netolický se zlobil ve vysílání Českého rozhlasu

14.09.2021 19:33

Vedení Pardubického kraje chce s podporou dalších hejtmanů o rok odložit účinnost nového stavebního zákona, který v červenci schválila Poslanecká sněmovna. V čem by odsunutí změn o rok mělo pomoci? Proč hejtmanům vadí chystaná reorganizace stavebních úřadů? A může stavební zákon urychlit stavební řízení v Česku? V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu odpovídal hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Stavební zákon budí vášně. Netolický se zlobil ve vysílání Českého rozhlasu
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Přípravu nového stavebního zákona provázejí v celém volebním období velké debaty. Nakonec ho Sněmovna na jaře schválila, proti se potom jednomyslně postavil Senát a v polovině července Poslanecká sněmovna veto přehlasovala 104 hlasy. Pardubický kraj nyní přichází s návrhem posunout jeho účinnost o rok. Proč?

„Pokud jedna komora zcela jednomyslně řekla, že nesouhlasí s návrhem stavebního zákona, Svaz měst a obcí – Sdružení místních samospráv, které zastupují obce nebo zájmová sdružení všech obcí České republiky a také Asociace krajů, protože celou dobu upozorňujeme, že stavební zákon není dobře připravený, a bohužel nás nikdo neposlouchá – a pak nakonec je veto Senátu přehlasováno silou poslanci hnutí ANO, SPD a několika dalšími... Považuji celou záležitost za nešťastnou, to je příliš měkký výraz. Domnívám se, že šlo o typické politické rozhodnutí, kde nezafungovala vládní koalice. A to, co mě nejvíc fascinuje, je, že MMR prosadilo tento návrh stavebního zákona i přesto, že Ministerstvo vnitra, které má na starosti koordinaci veřejné správy v České republice a je to koordinátor napříč jednotlivými resorty, tak mělo zcela zásadní připomínky. A to, že tady v tomto případě menší koaliční partner neměl vůbec žádné slovo, žádnou sílu, považuji za skandální,“ poznamenal Netolický.

Ten se následně vyjádřil i k tomu, zda něco řeší odklad o rok. „Chceme vrátit diskusi zpátky na půdu Poslanecké sněmovny. A to v tomto případě v novém složení. Sněmovna zahájila poslední schůzi v tomto volebním období. A budou nás čekat parlamentní volby. A já se domnívám, že tato rekodifikace je tak zásadním zásahem do veřejné správy v České republice, mnohem zásadnějším, než si dovedeme představit. Je to něco jako v období, když jsme rušili okresní úřady a převáděli jsme kompetence na obce a kraje, tak takto zásadní bych řekl, že je i rekodifikace stavebního práva,“ sdělil Netolický. 

„Náš návrh má vrátit stavební zákon do Poslanecké sněmovny, a protože kraje mají legislativní iniciativu v České republice, tak na naší příslušné komisi, které předsedám, jsme projednali návrh, samotné zastupitelstvo jej projedná tento měsíc, příští týden v úterý. A měli jsme minulý týden Asociaci krajů a tam jednomyslně všemi hejtmany, podtrhuji všemi hejtmany napříč politickým spektrem, včetně hejtmanů za hnutí ANO, tak všichni podpořili tento návrh, který říká: vraťme diskusi zpátky do Sněmovny a ten uspěchaný návrh ještě upravme, než bude pozdě. Protože my tím de facto reformujeme celou veřejnou správu v České republice. Je to největší reforma za posledních dvacet let,“ uvedl.

A kdy by se k případnému návrhu mohli noví poslanci dostat? „To bude záležet na organizačním výboru nové Poslanecké sněmovny. Je jasné, že nejprve dojde k ustavení orgánů Sněmovny, to jest k volbě předsedy, místopředsedů, ustanovení výborů. A já předpokládám, že nový organizační výbor dostane na stůl celou řadu návrhů. My chceme přispěchat už nyní, protože de facto se začíná od nuly,“ sdělil Netolický. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…