Stávkují pro málo, stejně nic nebude. Čísla nesedí. Stávkokaz promluvil, odboráři rádi nebudou

06.11.2019 14:15

Ministr školství Robert Plaga (ANO) označil dnešní stávku ve školách kvůli růstu učitelských platů za debakl odborů. Nevidí k ní důvod. Počty zapojených škol, o nichž odboráři mluví, podle ministra neodpovídají obrazu, který odbory o svém protestu vytvářejí. Plaga to dnes řekl na tiskové konferenci. Pedagog a komentátor Šimo Heller jako jeden z mnoha učitelů stávku nepodpořil, protože se podle něj jedná o „organizačně nezvládnutou stávku bez rozumného cíle.“

Stávkují pro málo, stejně nic nebude. Čísla nesedí. Stávkokaz promluvil, odboráři rádi nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Jak Odboráři uvádějí, že vláda neplní sliby o růstu učitelských platů. Podle dosavadních zjištění školských odborů se do stávky zapojila víc než polovina škol. Úplně zavřených jich zůstalo přes 1200, provoz omezilo víc než 2700 škol. Téměř tři tisíce dalších institucí vyjádřily protestu podporu.

„Ta čísla neodpovídají iluzi, kterou se snažily odbory vyvolat. Jsme svědky debaklu odborů. Byl bych velmi nerad, kdyby v tomto souboji prohráli učitelé... Rozhodně to není tak, že odborářská stávka byla masově podpořena. To je iluze, kterou se snaží vytvořit pan Dobšík (předák školských odborů František Dobšík),“ uvedl Plaga podle ČTK. Podle něj se řada učitelů připojila k protestu ne kvůli požadavkům odborů, ale kvůli podpoře přidávání peněz do školství.

Slova Plagy potvrzuje i pedagog Šimo Heller, který na svém blogu na serveru Aktuálně.cz stávku tvrdě zkritizoval. „Stávkovat je třeba v zásadních věcech, ale nikoliv v případě hádání se o 2 % v tarifech či pohyblivé složce,“ vysvětluje Heller a dodává, že jako učitel na gymnáziu je rád, že Asociace ředitelů gymnázií ČR nebo Asociace ředitelů základních škol stávku nepodporuje.

Kromě toho, že samotný důvod stávky je podle Hellera zcela malicherný, vidí problém také v načasování stávky. „Ve čtvrtek šel dotaz do škol, kdo se zapojí. Řada škol nestihla ani zareagovat, aby si v pátek v médiích přečetla, že stávka bude. Ale že rodiče si musí počkat na detaily do pondělí. Jedná se o naprostou neprofesionalitu školských odborů. To není seriózní přístup k rodičům, kteří musí zajistit náhradní program,“ kritizuje odbory Heller.

Navíc podle něj může stávka učitele spíše poškodit. „Stávkovat se má v důležitých a zásadních věcech. Školství je významně podfinancované, o tom není pochyb. Bohužel dnešní stávka, i kdyby byly požadavky vládou vyslyšeny, situaci nezlepší. Naopak může učitelský stav významně poškodit v očích veřejnosti,“ bojí se gymnaziální pedagog a člen KDU-ČSL.

Jak píše ČTK, vláda počítá v navrženém rozpočtu s navýšením sumy na učitelské platy o deset procent, tedy o 11 miliard korun. Ministr uvedl, že jednání se nevedla o této částce, ale jen o jejím rozdělení mezi základ platu a odměny. Zopakoval, že k protestu tedy nevidí důvod.

Odboráři odmítají, že by stávku vyhlásili jen kvůli rozložení přidání do tarifů a odměn. Poukazují na to, že jim vláda na jaře původně slíbila růst částky na učitelské platy o 15 procent. Místo 11 miliard mělo být na přidání tedy přes 15 miliard. Nakonec se kabinet rozhodl zvednout obnos o deset procent. Odbory požadovaly co nejvíc peněz do základu, žádaly jeho navýšení o deset procent. Plaga nejdřív navrhoval přidat do tarifů všem stejně 1750 korun, pak 2250 a nakonec 2700 korun. Zbytek sumy se měl využít na odměny. Po jednáních s premiérem Andrejem Babišem (ANO), předáky a zaměstnavateli se vrátil k záměru přidat o určité procento.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…