Šumavští aktivisté: Policisté nám dávali mravence za krk a nutili nás pít kaluže

10.08.2011 17:08

Škrcení nebo sypání mravenců za krk. Tak takto prý ekologické aktivisty trápili policisté na Šumavě ve chvíli, kdy se snažili chránit stromy před kácením. Ekologický právní servis už proto podal na policisty tři trestní oznámení. Policie ovšem všechna nařčení z nepřiměřených zásahů odmítá.

Šumavští aktivisté: Policisté nám dávali mravence za krk a nutili nás pít kaluže

Spor o kácení kůrovcem napadených stromů na Šumavě má opět své pokračování. Na chování policistů si totiž dnes veřejně stěžovali ekologičtí aktivisté. Kromě škrcení a sypání mravenců za krk prý policisté účastníky blokády ještě nechávali ležet v loužích s vodou a slovně je uráželi.

„Policisté házejí lidi do bláta, roští a louží, urážejí je, vyhrožují jim, ačkoli už jsou dávno mimo prostor těžby," zmínil dnes k zásahům v Šumavském národním parku Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Aktivisté podle Bláhy žádají policejního prezidenta Petra Lessyho, aby odvolal policejního ředitele Plzeňského kraje, který o nasazení svého sboru v místě kácení rozhodl. Podle něj si na aktivistech někteří strážci zákona vybíjeli svou agresivitu, což není přípustné.

Kůrovec v Senátu:

Ekologický právní servis už proto podal tři trestní oznámení, vysvětlení zásahů žádá i Český helsinský výbor.

„Většina policistů se chová korektně, ale násilí na lidech se opakuje, jsou to už desítky případů. Ani opakované vyjednávání s vedoucími zásahů nevedlo ke změně," podotkl dále Bláha. Nebál se zásah policistů nazvat demonstrací politické moci.

 „To jsou velkolepé manévry desítek policistů, které stojí stovky tisíc korun. Už nejde o kácení ani o kůrovce, jako spíše o demonstraci politické moci," vysvětlil.

Aktivisté lžou, násilí jsme nepoužili

Policie však jakoukoli kritiku odmítá a trvá na tom, že proti aktivistům postupuje přiměřeně a přesně podle zákona. Prý mají vše dokonce natočené na videozáznamu a ten mohou veřejnosti kdykoliv ukázat.

Jak ale zmínil Český rozhlas ve své reportáži, záznamy nemusejí také nic dokazovat. Podle zpravodaje Českého rozhlasu Davida Havleny totiž policisté zatím jen zveřejnili záznamy méně kontroverzních akcí. „Někteří účastníci blokády dokonce tvrdili, že je policisté schválně odvádějí z dosahu kamer, aby na ně nebylo vidět," podotkl k tomu rozhlas.

Pravdou však je, že v lokalitě Na Ztraceném u Modravy, kde desítky lidí brání kácení stromů napadených kůrovcem, zaznamenali policisté 216 přestupků. 180 lidí policie zadržela a předvedla, u 92 z nich použila donucovací prostředky, prý výhradně hmaty a chvaty.

SLEDUJEME téma boj o Šumavu

„Na předložených záznamech je vidět, že vynášet aktivisty je problematické, protože v tomto složitém terénu má problémy pohybovat se i samostatná osoba, tím spíše čtyři policisté, kteří nesou někoho, kdo klade aktivní odpor," vysvětlil ředitel plzeňské krajské policie Jaromír Kníže. „Kategoricky odmítám, že se to děje úmyslně," dodal.

Policie podle rozhlasu ale již několik aktivistů obvinila z toho, že v noci označovali stromy, které ke kácení nikdy určeny nebyly. Ekologové se tak podle rozhlasu údajně snažili vzbudit zdání, že chce vedení národního parku vykácet i zdravé stromy mimo povolenou oblast zásahu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…