Svobodní v Rakousku vedou. Ač na ně opět vytáhli Hitlera

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen pro přihlášené uživatele s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší. Předplatné můžete získat i zdarma, prozkoumejte možnosti předplatného.
  • hlasování v anketě pod článkem = 1 prémiový bod
  • zapnutí čtečky pro daný den = připravujeme
  • přehrání audiočlánku (TTS) = připravujeme
  • 05.09.2023 9:25 | Zprávy

    Svobodná strana Rakouska, která byla před lety považována za krajně pravicovou, dnes kraluje politické scéně u našich jižních sousedů. Kdyby se teď konaly volby, Svobodní je vyhrají se ziskem 30 procent. Lidovci a sociální demokraté zůstávají daleko za Svobodnými. Oslabují i rakouští Zelení. Jenže Svobodná strana Rakouska má aktuálně jeden problém. Video, které se velmi nápadně podobá filmovým záběrům nacistů před 90 lety.

    Svobodní v Rakousku vedou. Ač na ně opět vytáhli Hitlera
    Foto: Hans Štembera
    Popisek: Rakouská vlajka

    V Rakousku se po druhé světové válce ustálila politická situace v podobě, kdy se u moci střídali tamní lidovci (ÖVP) a sociální demokraté (SPÖ). Ale vedle tohoto dua po desítky let sílila Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která byla dlouho vnímána jako krajně pravicová a pro většinu Rakušanů nepřijatelná. Na přelomu tisíciletí se ale situace změnila a v roce 1999 FPÖ získala ve volbách přes 26 procent hlasů a stala se koaliční stranou ve vládě lidovců.

    V roce 2017 vznikla další vláda lidovců a Svobodných pod vedením lidovce Sebastiana Kurze. Tato vláda se ale v roce 2019 rozpadla a FPÖ se dostala do problémů.

    V květnu 2019 informovaly německý deník Süddeutsche Zeitung a časopis Der Spiegel o kontroverzní videonahrávce z hotelu na ostrově Ibiza, na které se pár týdnů před rakouskými parlamentními volbami domlouval s nastraženou provokatérkou předseda FPÖ Heinz-Christian Strache na mediální podpoře v parlamentních volbách na stránkách slavného rakouského deníku Kronen Zeitung. Mělo to být výměnou za přidělení státních zakázek ve prospěch údajné investorky, která se vydávala za neteř rusko-turkmenského oligarchy Igora Makarova.

    Ale poslední průzkumy voličských nálad z poslední doby ukazují, že se aféra zdá být zapomenuta. Pokud by se příští neděli konaly volby do rakouského parlamentu, vyhrála by je FPÖ s předsedou strany Herbertem Kicklem se ziskem 30 procent hlasů. Ukázal to průzkum společnosti Lazarsfeld provedený na konci srpna pro server oe24.at.

    Druzí sociální demokraté mají v průzkumu o 7 procent méně, tedy 23 procent a dnes nejsilnější vládní strana lidovců se podle průzkumů pohybuje na hladině 22 procent voličské podpory.

    Zelení, kteří jsou dnes součástí vládní koalice, mají v průzkumu jen 10 procent a liberálové ze strany Neos mají jen 9 procent.

    V praxi by to znamenalo, že pokud by se v dohledné době konaly volby a Rakušané by chtěli mít dvoubarevnou vládu, jedinou možností by byla koalice nejsilnější Svobodné strany Rakouska a lidovců jako slabší koaliční strany.

    Funkční období poslanců je v Rakousku pět let, takže pokud nedojde k dalším předčasným volbám, Rakušané vyrazí k volebním urnám v roce 2024.

    Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Miloš Polák

    FactChecking BETA

    Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

    Přezkoumat

    Důchodová reforma

    Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

    18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

    Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…