Tajemství úspěchu nejen Jaromíra Jágra? Sportovní psycholog má jasno

23.11.2019 20:11

Sportovní mentální kouč Marian Jelínek ve své nové knize „Vnitřní svět vítězů“ odhaluje mentalitu úspěšných sportovců, v čele s Jaromírem Jágrem. Podle Jelínka je za úspěchem schopnost pracovat se svojí psychikou a mít v rovnováze emoce a racionalitu. „Jágra hokej extrémně baví a také si uvědomuje, že mu přináší peníze a úspěch,“ řekl Jelínek o Jágrovi, který nedávno dostal od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání.

Tajemství úspěchu nejen Jaromíra Jágra? Sportovní psycholog má jasno
Foto: archiv Mariana Jelínka
Popisek: Marian Jelínek

Jelínek pro server Reflex.cz hovořil nejen o nové knize, ale i o úspěšných sportovcích, se kterými spolupracoval na jejich psychické odolnosti, např. s tenistkou Karolínou Plíškovou. „Třeba Plíškové už nejde o peníze nebo kontinuální úspěch, ale chce si splnit životní sen v podobě vyhraného grandslamu. Ona miluje tenis a ráda by se zapsala do historie tím, že vyhraje jeden z grandslamů,“ řekl na adresu současné české tenisové jedničky Jelínek.

U sportovců, ani u ostatních lidí, by se podle Jelínka neměl rozdělovat jejich talent a potenciál – a tzv. hlava. „Nemám rád, když někdo říká, on na to má, ale brzdí ho hlava. Buď na to má, nebo nemá, a ta hlava je toho součástí,“ vysvětloval Jelínek s tím, že nejlepší sportovci nebo manažeři kromě talentu umějí pracovat se svojí psychikou.

Anketa

Chcete, aby prezident České republiky mohl navrhovat zákony?

86%
14%
hlasovalo: 15156 lidí
„U těch nejlepších je to věc perfekcionismu, kdy je člověk vlastně pořád nespokojený. Ale musí to být taková ta spokojená nespokojenost, nesmí toho být moc,“ pokračoval známý mentální kouč. „Lidi dnes jdou za tím, co je baví. Nerozhodují se podle racionálních myšlenek a podle informací, ale emocemi. A to je špatně, je potřeba obojí vyvážit. Třeba Jaromíra Jágra extrémně baví hokej a tak mu hodně obětuje a také od něj hodně žádá. Ale zároveň si racionálně uvědomuje, co mu to přináší, jako peníze a úspěch a to ho také pohání,“ dodal na adresu čerstvého držitele státního vyznamenání.

Je podle něj důležité pracovat na vnitřním světě, kde se můžou objevovat negativní myšlenky, strach a další věci, které nám v úspěchu brání. „Já jako sportovní psycholog vytvářím v člověku řízený vnitřní dialog, který pomáhá ty myšlenky, které nechceme, eliminovat. Je potřeba na tom kontinuálně pracovat,“ upozorňuje Jelínek s tím, že nejvíce nás drtí myšlenky, které nechceme, ale kterých se neumíme zbavit.

Jelínek připomíná, že v dnešní době největší tlak vytvářejí média a sociální sítě a jde o to, jak si to člověk připustí. „To je další z umění, jak pracovat se svým vnitřním světem. Stres totiž není mimo nás, ale v nás, a spouští se vnějšími parametry. Takže já si je nesmím do vlastního myšlení vůbec vpustit,“ odhaluje své rady Jelínek a dodává, že se to týká nejen sportovců a obecně známých hvězd, ale všech lidí.

„Dneska obrovsky vzrostl počet sebevražd a používání antidepresiv, protože my stále více řešíme, co je kolem nás, a málo řešíme sami sebe a svoji psychiku. Tlak na výkon a výsledek je přitom stále větší a nebezpečnější,“ dodal Jelínek s tím, že lidé by měli pracovat se svojí psychikou již od dětství a trénovat ji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…