Tak to tehdy začalo... Masové protesty proti AfD. Za burcování vládních politiků

28.01.2024 7:40

„Chtějí se vrátit do temných časů rasového šílenství,“ pronesl na adresu Alternativy pro Německo (AfD) německý ministr obrany, sociální demokrat Boris Pistorius v Osnabrücku. I v dalších městech po celém Německu se o víkendu tisíce lidí scházely na demonstracích a shromážděních „proti pravicovému extremismu“. Kancléř Olaf Scholz vyzval spoluobčany k obraně demokracie.

Tak to tehdy začalo... Masové protesty proti AfD. Za burcování vládních politiků
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

O víkendu se v mnoha německých městech opět protestovalo proti AfD.

Ministr obrany Boris Pistorius (63, SPD) vystoupil v sobotu na shromáždění v Osnabrücku v Dolním Sasku podle serveru nejčtenějšího deníku Bild před zhruba 25 tisíci lidmi – a varoval před AfD. „Chtějí se vrátit do temných časů rasového šílenství, diskriminace, nerovnosti a nespravedlnosti,“ řekl ministr obrany, jenž byl dříve starostou Osnabrücku.

I v dalších městech po celém Německu se o víkendu tisíce lidí scházely na demonstracích a shromážděních „proti pravicovému extremismu“. V Bádensku-Württembersku v sobotu vyšly do ulic tisíce lidí. V Sigmaringenu se sobotní demonstrace zúčastnil i premiér Winfried Kretschmann (Zelení).

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí
V Neumarkt in der Oberpfalz se v ulicích podle policie sešlo kolem 1,5 tisíce lidí. V Bavorsku opět vyšly do ulic tisíce lidí. Ve Schweinfurtu v Dolních Frankách se sešlo kolem 6,5 tisíce lidí a v Ingolstadtu v Horním Bavorsku asi 6 tisíc lidí. V Düsseldorfu podle strážců zákona protestovalo až sto tisíc lidí.

Na radničním náměstí v Kielu ve Šlesvicko-Holštýnsku se sešlo přes 10 tisíc lidí. Německá federace odborových svazů jako organizátor shromáždění za demokracii a solidaritu čítala více než 15 tisíc účastníků, policie uvedla 11,5 tisíce lidí. „Naše demokracie je stabilnější než demokracie před 100 lety, ale nebuďme si příliš jisti,“ řekl na shromáždění starosta, sociální demokrat Ulf Kampf.

K obraně demokracie vyzval i kancléř Olaf Scholz, taktéž sociální demokrat. U příležitosti Dne památky obětí holocaustu vyzývá spolkový kancléř Olaf Scholz k rozhodnému boji proti antisemitismu a rasismu. „27. leden nás vyzývá: Rozhlížejte se! Naslouchejte! Proti antisemitismu, proti rasismu, proti misantropii – a za naši demokracii.“ Scholz ve videu, dle listu Süddeutsche Zeitung, řekl: „Žádné další vyloučení a zbavení volebního práva, nikdy více rasové ideologii a dehumanizaci, nikdy více diktatuře.“ A že „zajistit to je ústředním úkolem státu“.

Margot Friedländerová, která přežila holocaust, vyjádřila znepokojení nad nárůstem antisemitských incidentů v Německu. „Nikdy jsem si nemyslela, že se to bude opakovat, protože tak to tehdy začalo," řekla 102letá dáma v pátek pro ARD, kde vyzvala k obnově historické paměti, neboť dnešní generace už si pamatují příliš málo z toho, co se dělo.

Komentátor listu Frankfurter Allgemeine Zeitung Oliver Georgi obrátil pozornost k CDU a konstatoval, že by teď nechtěl být v kůži politiků této strany. Průzkumy voličských nálad ve třech spolkových zemích, v nichž letos proběhnou zemské volby – v Braniborsku, Sasku a Durynsku – ukazují, že AfD bude v těchto zemích nadále významnou politickou silou a od moci se jí podaří odstavit možná jen tehdy, pokud bude CDU spolupracovat s levicovými radikály z Die Linke. Dosud si však takovou spolupráci zakazovala. „Klidně se také může stát, že (stále těsná) většina proti nim (proti AfD v Durynsku) může vzniknout pouze tehdy, bude-li CDU spolupracovat s Levicí, ať už v jakékoli formě. Protože Zelení a FDP by se nemohli dostat do zemského parlamentu a sociální demokracie je aktuálně v průzkumech jen na dobrých sedmi procentech. Tím se blíží bezvýznamnosti,“ napsal komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pro mě už jste šašci..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 28.01.2024 8:19:28
Neuměli jste si obhájit NS2, neuměli jste si ohlídat hranice, necháte se okupovat, jste stejní zbabělci a lháři, jako naši politici. A teď zjišťujete, že strašení Ruskem zabírá málo, tak se vrhnete na "vnitřního nepřítele"... Akorát vám, holoubci, nedochází, že to je vždycky poslední fáze rozpadu systému, kdy se začne útočit proti vlastním lidem... Co zrovna vám chybělo, že jste se již poněkolikáté vrhli na vylepšení světa?

|  11 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …