Takhle Kalousek ještě Pekarovou neponížil. Ale stalo se. Zlé

19.07.2022 7:51 | Ze sítí

Expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek již nevydržel poslouchat „blábolení“ současné šéfky jeho strany Markéty Pekarové Adamové, která veřejně šíří výroky, jež měl údajně pronést na jednání za zavřenými dveřmi a rozhodl se jejím slovům bránit. Tvrzení Pekarové Adamové nejsou podle Kalouska pravdivá. Jeho slova z jednání prý politička zřejmě asi „zase nepochopila“. Ta si ovšem myslí opak. „Poškozuje to stranu i vládu,“ vysvětluje mu.

Takhle Kalousek ještě Pekarovou neponížil. Ale stalo se. Zlé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek v objetí s Markétou Pekarovou Adamovou

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí
Jeden ze zakladatelů TOP 09 je pod kanonádou ze strany současné předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové několik posledních dnů. Politička si na expředsedu své strany zasedla, jelikož jí vadí, že o své straně a vládním kabinetu nešíří jen chválu, ale publikuje také kritické rady a varování, co nás čeká, pokud se Fialův kabinet nezačne starat o hospodaření státu v souladu se svými předvolebními sliby.

Poté, co Kalousek několikrát veřejně kritizoval hospodaření nové vlády, které naznačuje ještě katastrofálnější zadlužení, než jaké státu připravil kabinet expremiéra Andreje Babiše (ANO), se Pekarová Adamová do jeho osoby navezla například v rozhovoru pro CNN Prima News.

Varování Kalouska, že se kabinet musí začít krotit při plánování schodků státního rozpočtu, které se mají pro příští léta pohybovat kolem tří set miliard, jinak lidem „zdraží úplně všechno“, si politička k srdci nevzala. Místo toho zakladatele své strany obvinila z toho, že je neupřímný a nezodpovědný.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

„On vždy říká, že nesmíme mít vysoké schodky. To má pravdu, ale veřejně na Twitter už pak nenapíše, co říká interně na jednáních, že by jeho návrhy byly nepopulární. Myslím si, že mu do jisté míry schází zodpovědnost,“ pustila se do politického matadora Kalouska.

O politikovi pak začala šířit, že během debat o podobě rozpočtu na letošní rok měl údajně za zavřenými dveřmi navrhovat dosti třeskavé opatření. „Kalousek na těchto interních jednáních doporučoval, ať zmrazíme důchody a nezvyšujeme je ani o zákonnou valorizaci, která už byla předem schválena na 21 miliard korun,“ tvrdí šéfka TOP 09.

Svého předchůdce ve vedení strany následně obvinila i z toho, že chtěl „nechat na holičkách 2,5 milionu důchodců“. „Jak by si to představoval? To nejde,“ hubovala na někdejšího ministra financí Kalouska.

Politik však tvrdí, že slova, které o něm Pekarová Adamová pronáší, nejsou ani zdaleka pravda.

Na veřejné osočování zevnitř své strany zprvu nechtěl reagovat, jelikož se v něm ale předsedkyně TOP 09 rozhodla nepolevovat, považuje za nutné její dosti silné obvinění týkající se důchodů uvést na pravou míru.

„Nechtěl jsem reagovat. Leč již potřetí v TV Pekarová Adamová tvrdí, že jsem ‚za zavřenými dveřmi‘ navrhoval zmrazení důchodů. Zásadně nevynáším diskuze ‚za zavřenými dveřmi‘, jenom musím říct, že jsem to nenavrhoval,“ brání se obvinění ze strany předsedkyně TOP 09, že by kdy chtěl „nechat na holičkách 2,5 milionu důchodců“.

Nemyslí si, že by Pekarová Adamová měla v úmyslu lhát, ale prý to asi „jenom zase nepochopila“.

Politička si však za svými slovy stojí. „Mirku, navrhoval jsi nealokovat do letošního rozpočtu 21 miliard potřebných na zvýšení penzí a nesahat na platby za státní pojištěnce. Vzhledem k současným cenám by důchodci byli ve strašné situaci. A pokud to někdo špatně pochopil, tak úplně všichni v místnosti. Teda kromě Tebe,“ spustila opět.

Slovní přestřelky obou spolustraníků si všímá také několik komentátorů. Videotvůrce a politický analytik Ondřej Tesárek podotýká, že Kalouskovo „zase“, jež použil při obraně před údajnými fabulacemi Pekarové Adamové, je „jedno z nejtvrdších v historii českého jazyka“.

Publicista Petr Holec pak Kalouskovi po jeho slovech, v nichž odmítl, že by chtěl napřímo tvrdit, že šéfka TOP 09 „lže“, adresoval: „Třeba prostě jen neříká pravdu, to se stává.“

Pekarová Adamová na to v diskuzi opět udeřila. Vadí jí, že si obrany Kalouska kromě komentátorů začali všímat i opoziční politici a jejich vzájemné obviňování přeposílat. „Skutečnost, že si tyhle tweety retweetují opoziční poslanci jen ukazuje, jakou velkou jim děláš radost a komu tím pomáháš,“ neváhala si opět rýpnout do bývalého předsedy své strany.

Dodává, že se Kalouskovi snažila v uplynulých týdnech říct právě to, že se jeho příspěvky šíří i u opozice při kritice vlády. Nadále se prý těchto přestřelek účastnit nebude. „Poškozuje to stranu i vládu,“ napomenula politika.

Ten však odmítá, že měl v úmyslu se předsedkyni své strany postavit jen tak. Nemůže však prý nereagovat, když o něm Pekarová Adamová opakovaně šíří nepravdy. „Myslíte, že mám o sobě nechat do celostátních vysílání říkat nepravdivé výroky a nereagovat? Zbláznil jste se? To není moje iniciativa, já jsem o ‚diskuzích za zavřenými dveřmi‘ veřejně neblábolil…“ bránil se napomenutí ze stany jednoho z komentujících, který jej přirovnával k zakladateli ODS Václavu Klausovi, jenž se v těchto dnech také netají, že nerad sleduje, kam jeho bývalá strana míří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…