Tam útočí, tady útočí, tam taky. Proč? Už se ví, co chtějí Rusové Ukrajině provést

14.11.2023 13:24

Podle posledních zpráv z Ukrajiny Rusové útočí. A to hned na několika místech zároveň, ale zejména u Avdijivky. „Pravděpodobně je to snaha zafixovat ukrajinskou armádu na jednom místě a zaměstnat ji desítkami lokálních problémů, zatímco Rusové si připraví drtivý úder jinde,“ odhaduje ruskou strategii vojenský analytik a bývalý důstojník amerického dělostřelectva. A odkazuje se na případy z minulosti. Mezitím to nevypadá, že by EU byla schopná dostát svému slibu, že Ukrajině pošle milion dělostřeleckých granátů. Splněno nemá ani polovinu.

Tam útočí, tady útočí, tam taky. Proč? Už se ví, co chtějí Rusové Ukrajině provést
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Podle posledních zpráv listu Kyiv Independant útočí Rusové celkem na sedmi osách, od Robotyne na jihu po Kupjansk na severu. Uvedl to generální štáb ukrajinských vojenských sil. Bylo zaznamenáno 80 přestřelek, čtyři útoky naváděnými střelami, 53 útoků letectva a 45 úderů ze salvových raketometů. Kromě toho prý Rusové útočili dělostřelecky ve více než sto obydlených oblastech, například v oblastech Černihivu, Sumy, Charkova, Luhansku, Doněcku, Záporoží, Chersonu a Mykolajivu.

U Kupjansku prý ukrajinské síly odrazily sedm útoků, šest u Lymanu, 15 u Bachmutu, 18 u Avdijivky, 24 u Marinky a nepočítaně u Šaktarského v Doněcké oblasti. Kyjev dle deníku zaznamenává zvýšenou aktivitu Rusů na mnoha úsecích fronty, zvláště na východě. Rusové útočí zejména u Avdijivky.

Jaký je cíl Rusů popsal analytik a bývalý důstojník amerického dělostřelectva Tyler Weaver, známý pod přezdívkou Armchair Warlord. Lokální útoky po celé frontě podle něho slouží k tomu, aby zatáhly do boje omezené ukrajinské rezervy, které se v současnosti sestávají zejména z jednotek, které už byly oslabeny při stodenní ofenzivě. Analytik podotýká, že Rusové zatím své rezervy nasadit nemuseli.

„Pravděpodobně je to snaha zafixovat ukrajinskou armádu na jednom místě a zaměstnat ji desítkami lokálních problémů, zatímco Rusové si připraví drtivý úder jinde,“ míní.

Ze strategického hlediska se pak podle analytika vyvíjí konflikt ve prospěch Ruska. Což platilo i předtím, ale trend je významnější po útocích Hamásu, které začaly minulý měsíc. „V posledním měsíci jsme byli svědky prudkého poklesu finančních prostředků, podpory zbrojení a mezinárodního zájmu o Ukrajinu, přičemž se zdá být stále méně pravděpodobné, že Kongres USA schválí jakoukoli novou pomoc Ukrajině nebo její financování,“ uvádí.

A dodává: „Mezitím ztráty ukrajinských sil začaly být tak očividně hrozné, že o nich otevřeně informují západní mainstreamová média. Jakmile se zavřou kohoutky pomoci a financování, režim v Kyjevě začne požírat sám sebe, což bude mít předvídatelné důsledky pro nyní vyčerpané síly na frontové linii.“

Poukazuje také na to, že v roce 1974 nebylo vůbec jasné, že Jižní Vietnam již za rok padne, přitom byl, vojensky řečeno, v mnohem lepší situaci. Poukazuje, že tehdy byla „rozumná“ pozice, že válka je v patové situaci. „Což typicky průměrné mluvící hlavy teď horem pádem dělají. Usuzujte z toho, jak uznáte za vhodné,“ doplnil.

Problémy se zásobováním Ukrajiny jsou ovšem i v EU. Ta slíbila Ukrajině dodat milion dělostřeleckých granátů. Slib byl zřejmě planý. Jak serveru Politico řekl jeden z výše postavených činitelů EU, od 9. února dodal blok Ukrajině jen 300 000 granátů. A diplomaté se obávají, že milion skutečně EU nedodá. Jeden z nich anonymně uvedl, že splnit tento záměr bude „velmi těžké“. Ze zbraňového průmyslu se ozývá, že problémy jsou způsobeny nedostatkem personálu a také nedostatkem dodávek explozivního materiálu.

Tento fakt pak komentoval další analytik, vystupující pod přezdívkou Big Serge. „Řada lidí se teď učí něco, co mělo být zřejmé. Že HDP a možnosti průmyslové výroby v podstatě nesouvisí. Na začátku války bylo velmi oblíbené do Ruska kopat kvůli jeho HDP ve srovnání s Evropou. Ale nedávalo to smysl v kontextu toho, že se jedná o zemi, která si produkuje své vlastní jídlo, hnojiva, energii, střely a tanky,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co rusové chtěli, bylo jasné od prvopočátku., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevomen , 14.11.2023 14:27:37
Slušné jednání s ruskojazyčným obyvatelstvem a nemít na hranicích NATO. Stačilo udělit několika oblastem autonomii a nemuseli umírat lidé. Otázkou je, co chtěly USA, když Ukrajinu do této situace uvrtaly.

|  25 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…