Ti kandidáti na prezidenta! Babiš ukázal na odpůrce. Plus zážitek s novinářkou

05.07.2020 19:24

V pravidelném týdenním hlášení „Čau lidi“ premiér Andrej Babiš (ANO) shrnul aktuální epidemiologickou situaci a pohovořil o druhém čtení rozpočtu. Vrátil se též ke zprávám, že měl u americké firmy Boeing lobbovat za aerolinky Smartwings. „No psal jsem Boeingu, samozřejmě jsem psal Boeingu. Protože já podporuji všechny české firmy,“ objasnil a posteskl si, že už začal přemýšlet nad pravidelným okénkem, kde by „dementoval různé nesmysly“. Opět to též od něj schytal známý aktivista Miroslav Patrik ze spolku Děti Země.

Ti kandidáti na prezidenta! Babiš ukázal na odpůrce. Plus zážitek s novinářkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Má Zeman pravdu, že heslo ,,Black Lives Matter" je rasistické?

98%
2%
hlasovalo: 33269 lidí
Babiš se tentokrát ozval z vyhlídky v lázních Aurora v Třeboni, a právě lázeňství bylo ústředním tématem první části videa. Předseda vlády sice kvitoval, že během svého pobytu nenarazil na cizince, zároveň však vyzval, aby zahraniční návštěvníky nahradili Češi. „Prosím vás, utrácejme peníze doma… Jeďte na dovolenou v Česku,“ vyzval. Jeho výzva se netýká pouze dovolené, cílí taktéž na to, abychom kupovali další české výrobky a jídla.

Následně došlo na koronavirovou situaci. „Prosím vás, k tomu koronaviru. Já se nestačím divit, kolik máme nových epidemiologů. Každý tomu rozumí. Tak já bych ještě jednou zopakoval. Všechna rozhodnutí ohledně viru dělali epidemiologové, dělali hygienici. Nedělala to vláda. Vláda to schvalovala. Takže pokud teď někdo říká, že jsme měli zasahovat v OKD, tak pokud někdo měl, tak to byli hygienici. A pokud například v Olomouci paní hygienička razantně postupovala a uzavřela Litovel a Uničov, tak my jsme to samozřejmě sledovali. Ale já mám tady statistiky, a pokud se podíváte na tuto tabulku, a to je důležité i vůči zahraničí, že včera jsme měli 91 nakažených v Moravskoslezském kraji a jenom 30 ve zbytku ČR. Takže ano, my tam máme teďka lokální problém, který se řeší,“ řekl ministerský předseda k aktuální situaci.

Babiš tak přinesl stejné stanovisko jako ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) – ale naopak s tímto úhlem pohledu nesouhlasí hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO), podle něhož se situace zhoršuje, jelikož mezi nakaženými už nejsou jen horníci. „Když jsem se díval na ranní data, zcela určitě lze říct, že část ohniska OKD přepadá do komunity. Důkazem je, že z 94 nakažených, kteří byli v sobotu odhaleni, je 41 lidí do 30 let a většina z nich jsou ženy,“ tvrdí Vondrák.

Podle premiéra však rozhodně nelze hovořit o problému celostátní úrovně – a měly by na to vzít ohled i ostatní evropské země. „Slovinsko a Estonsko a Lotyšsko nás dali do nějaké zóny. Ale je potřeba jim to vysvětlit, protože turisté asi nepojedou do Karviné ani do OKD, ale zbytek ČR je velice bezpečný,“ podotýká.

Premiér se vyjádřil rovněž k druhému čtení rozpočtu. „Tady v mediálním prostoru vystupuje plno odborníků. Většinou jsou to kandidáti nebo kandidátky na prezidenta nebo lidi, kteří v životě byli vždycky teoretici,“ posteskl si. Odmítl, že by jeho vláda „vzala lidem peníze“, s tím, že důchody rostou a náklady jsou spojeny s řešením koronavirové krize.

„Je jasné, že jsme přišli o příjmy. Ale co je důležité, že jsme nevzali lidem peníze. A určitě si policisté vzpomínají, když byla krize, když to řídil demoblok, tak policisté nejenom, že přišli o peníze, ale neměli ani na benzín. Tak prosím vás, zkuste si to připomenout. Protože my jsme hospodařili velice úsporně, proto máme jeden z nejnižších dluhů v Evropě. A proto se teď můžeme zadlužit, abychom podrželi ekonomiku, abychom podrželi lidi v práci,“ uvedl.

Finance mají jít především do staveb, z nichž jmenoval dálnici D1. Připomněl přitom, že za to, že je D1 „jedno velké staveniště“, za to může aktivista Miroslav Patrik ze spolku Děti Země. „Zabrzdil (stavbu) na 15 měsíců. Musíme si to připomínat,“ řekl. Aktivistu Babiš kritizoval již v hlášení z minulého týdne, kde tvrdil, že tento aktivista je „největší škůdce pro náš život“ a jal se jmenovat, co vše Patrik v našem státě zabrzdil.

Kromě financí se ohradil proti zprávě CNN Prima News, která tvrdí, že Babiš lobboval za leteckou společnost Smartwings v Spojených státech. Dle informací týmu novinářky Markéty Dobiášové premiér napsal vedení společnosti Boeing, aby ve prospěch Smartwings uznala škodu za uzemněná letadla Boeing 737 MAX.

„Věříme, že Boeing vezme tento fakt v úvahu během vyjednávání o návrhu prozatímního vyrovnání a nedopustí, aby společnost Smartwings zkrachovala z příčin, na které nemohla mít vliv a za které nemůže být jakkoli odpovědná,“ měl Babiš psát v dopisu.

Později pro televizi prohlásil, že tento dopis není ničím výjimečný: „Věřte mi, že se nejedná opravdu o nic výjimečného. Je zcela běžné, že české firmy žádají členy naší vlády o podpůrná stanoviska nebo o pomoc. Přesně totéž děláme, když pořádáme podnikatelské mise, firmy podporujeme při jednáních s vládními institucemi, ale i s obchodními partnery. Je to součást ekonomické diplomacie a myslím si, že i můj důležitý úkol v pozici premiéra.“

Nyní se k věci vrátil a žurnalistce vše ještě jednou vysvětlil. „Jedna paní, která si říká investigativní reportérka, která přišla z toho hejtrovského antibabišovského pořadu z České televize, tak objevila, že jsem psal Boeingu. No psal jsem Boeingu, samozřejmě jsem psal Boeingu. Protože já podporuji všechny české firmy. A všude, kde chodím na světě, je podporuji. Aero Vodochody, tu stíhačku, v Thajsku, v Singapuru, v Indii, v Turecku. Všude se mnou jezdí podnikatelé. A já je podporuju, paní redaktorko,“ pronesl. „Dokonce jsem lobboval za tu vaši americkou televizi,“ vmetl redaktorce vzpomínku na to, jak se snažil pomoci, aby američtí technici mohli montovat studio. Dobiášová dříve působila v pořadech Reportéři ČT a 168 hodin.

Sám prý již uvažuje, že by během svého týdenního hlášení udělal okénko, kde by „dementoval různé nesmysly“. „Protože v tom mediálním prostoru samozřejmě máme různé ty kandidáty na prezidenta, a kandidáty na různé věci. A to jsou lidi, kde je garance, že když jdou do televize, tak toho Babiše natřou,“ pustil se závěrem do odpůrců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…