Tichá válka mezi Hegerem a Bendlem. Jde o miliardy od kuřáků

22.03.2013 21:10

Mezi ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS) a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) se podle informací serveru iDnes.cz rozhořela tichá válka o kouření. Ministr Bendl se staví proti současným záměrům EU, která by ráda zakázala prodej cigaret s příchutí či slim cigaret a ministrovi zdravotnictví se to nelíbí. Ukazuje se ale, že jde v prvé řadě o peníze. Jeden z bývalých Bendlových náměstků také dnes pracuje pro tabákovou firmu.

Tichá válka mezi Hegerem a Bendlem. Jde o miliardy od kuřáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Bendl tvrdí, že tzv. slimky, čili tenčí cigarety neškodí zdraví tolik jako cigarety klasické a představují proto dobrý produkt pro občany, kteří např. uvažují o tom, že kouřit přestanou. Heger naproti tomu prohlašuje, že škodí jakékoli kouření tabákových výrobků. Rozumí však tomu, že prodej tabákových výrobků vylepšuje českou ekonomickou situaci. Server navíc připomíná, že někdejší Bendlův náměstek dnes pracuje pro tabákovou firmu Phillip Morris ČR.

Aby to nedopadlo jako se zbrojním průmyslem, varuje Bendl

"Rozhodování je ovlivněno ekonomickými zájmy České republiky. Opravdu mírně vydělává, pokud jde o daňové výnosy, převyšují asi o 25 procent sociální náklady a náklady na zdravotnické reparace, které my máme zdokumentované," řekl při debatě v Senátu na toto téma ministr zdravotnictví.

Bendl zdůrazňuje, že chce udržet tabákový průmysl v Česku právě kvůli penězům. Pokud bude přijat návrh EU, může podle Bendla dojít k tomu, že se tabákové firmy přesunou za hranice EU a ze zisků tabákových firem se bude těšit jiná země, jen ne Česká republika.

"Jako ministr zemědělství nechci dopustit, abychom v boji proti kouření z ČR vyhnali tabákový průmysl, jako jsme to kdysi udělali se zbrojním průmyslem v boji za světové odzbrojování a výsledek byl ten, že se cigarety budou vyrábět v jiné zemi pár kilometrů za hranicemi EU a ČR přijde o pracovní příležitosti a nemalý ekonomický přínos," zdůrazňuje Bendl.

Práce na ministerstvu a pro tabákovou firmu spolu prý nesouvisí

Za zmínku stojí, že někdejší náměstek ministra Bendla Martin Hlaváček dnes pracuje jako ředitel oddělení vnějších vztahů společnosti Philip Morris ČR a.s., která je podle vlastních informací největším výrobcem a prodejcem tabákových produktů v zemi. Tato skutečnost však prý s postojem resortu zemědělství k cigaretám nijak nesouvisí, a to jak podle vyjádření ministra, tak podle slov samotného Hlaváčka.                                                                 

"Mé současné působení ve funkci ředitele oddělení vnějších vztahů společnosti Philip Morris ČR a.s. nikterak nesouvisí s mým krátkým působením na Ministerstvu zemědělství v minulém roce, které v říjnu téhož roku také skončilo," odpověděl Martin Hlaváček na dotaz serveru iDnes.cz, zda to, že je bývalým náměstkem ministra Bendla, on nebo Philip Morris využívá k případnému lobbingu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…