To jste možná nevěděli. Kubice mohl vyhodit Lessyho už dříve, ale...

30.08.2012 10:24

K problematickému sesazení policejního prezidenta za pomoci pochybného obvinění inspekcí vůbec nemuselo dojít. Ministr vnitra měl v minulosti několik příležitostí, jak se nepohodlného Petra Lessyho zbavit, ovšem žádnou z nich nevyužil.

To jste možná nevěděli. Kubice mohl vyhodit Lessyho už dříve, ale...
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho bylo podle Lidových novin na spadnutí už několikrát. Hned po nástupu ministra vnitra Jana Kubiceho mu Lessy svou rezignaci nabízel, ministr jí však nepřijal. Posléze toho prý litoval, protože komunikace mezi bývalým elitním detektivem Kubicem a „pochůzkářem“ Lessym byla velmi problematická.

LN připomínají, že k tomu přispěl i policejní prezident, který dohody a sliby plnil buď s otálením (odvolání problematického náměstka prezidia Vladislava Husáka), anebo vůbec (reorganizace Policejního prezidia, která by snížila počet zaměstnanců).

Kubice navíc Lessyho podezíral z napojení na Věci veřejné. Došlo to prý tak daleko, že konspirativně pátral, s kým se policejní prezident stýká. Jeho prostředníkem měl být náměstek Pavel Osvald, který podle zdrojů z policie je kontaktu s Michaelem Morozem, známým „bezpečnostním expertem“ VV, který byl za Radka Johna vlivným náměstkem na Ministerstvu vnitra a dodnes Johnovi radí. Osvald prý sehrál klíčovou roli při výběru Lessyho jako policejního prezidenta v roce 2011.

LN však rovněž připomínají, že v lednu letošního roku Věci veřejné souhlasily s Kubiceho návrhem na odvolání Petra Lessyho, ovšem výměnou za navrácení Ministerstva vnitra, které jim minulý rok bylo odebráno. Premiér Nečas byl ochoten s touto rošádou souhlasit, ovšem v tu chvíli se vyděsil ministr Kubice a svůj návrh raději stáhl.

A tak situace po mnoha dalších sporech dospěla do středečního odvolání za pomoci bezpečnostní inspekce, které je podle LN skutečně na hraně šikany.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…