Tomáš Klus udeřil na Putinovo Rusko. Jak? FOTO zde

05.08.2019 7:27

Situace v Rusku přituhuje; změní volby v ruské metropoli politickou situaci v zemi? Český zpěvák Tomáš Klus sleduje poslední boj o moc v Rusku, glosuje tamní vývoj a posílá podporu ruským občanům v těžkých časech. Nezávislí kandidáti se totiž snaží v zářijových volbách navzdory Kremlu proniknout do moskevského zastupitelstva. V sobotu v Moskvě zasahovala policie, na demonstraci za svobodné volby bylo zadrženo přes osm set demonstrantů, kteří protestovali proti vyřazení opozičních kandidátů z voleb.

Tomáš Klus udeřil na Putinovo Rusko. Jak? FOTO zde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Písničkář Tomáš Klus

Tomáš Klus ve svém facebookovém příspěvku popisuje přípravu voleb v ruské metropoli, vciťuje se do bezradnosti tamních voličů, kteří mají jasno, který z kandidátů je ten jejich a proč. Jelikož se neztotožňují už delší dobu s tím, kam to dosavadní zástupci vedou a rozhodnou se pro opozici. Pro změnu. Pro nový nádech. Ale nemají prý šanci.

„Dosavadní zástupci však přicházejí s tím, že opoziční kandidáti kandidovat nemohou a argumentují podezřelými informacemi o tom, že pro svou kandidaturu nedodali dostatek nutných podpisů,“ přibližuje zpěvák a velmi se podivuje nad tím, že spolu s tím však už nepřicházejí žádná další vysvětlení, žádná diskuse s vyškrtnutými, kteří jednotně tvrdí, že podpisů bylo dost.

„Rovnou se všechno smete ze stolu, nejaktivnější opozičníci se preventivně zavřou do Kremlinálu a ve spánku polejvaj kyselinou,“ dodává. Hrozí se i nad tím, že demonstrace, na niž mají občané v zastupitelské demokracii Ruské federace právo, je zakázána a jakýkoli pokus o svobodu projevu tvrdě potlačen.

Jelikož jsme prý čtyřicet let tímhle způsobem byli zbaveni jednoho z nejzákladnějších práv a jsme na to u nás dost citliví, posílá Klus tamním občanům svou podporu. „Vidíme co se děje a nenechává nás to chladnými. Držte se a nenechejte si brát, co bylo všem bez rozdílů naděleno Bohem,“ píše Klus ke své fotografii, kde drží transparent s nápisem „Moskvo, vidím tě a jsem s tebou“. A na závěr vzkazuje, že násilí je zbraní slabých.

Policejním zásahům přihlíželi nejen přítomní lidé, ale také novináři u moskevského Bulvárního okruhu. Ten tamní policie uzavřela zátarasy, autobusy, vstup hlídali i příslušníci zvláštních jednotek OMON. Jejich způsob zásahu byl celkem brutálni, ze skupin demonstrantů vytrhávali jednotlivce a některé z nich násilím odváděli do přistavených autobusů. Ještě než celá akce začala, policie zatkla například opoziční aktivistku Ljubov Sobolovou, vytáhli ji z taxíku, do kterého nastupovala. I ji bez udání důvodu odvedli do policejního autobusu.

Právě Sobolové moskevská volební komise, stejně jako dalším čtrnácti kandidátům, neumožnila kandidovat ve volbách. Jako důvod pouze uvedla nesrovnalosti v seznamu podpisů podporovatelů, který musejí kandidáti komisi předložit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…