Tu noc byl Hřebejk poněkud neklidný. Trápení začalo. A až sem narostlo

17.08.2020 15:00

VZPOMÍNKY A PERLY V roce 2013 se Jan Hřebejk proslavil výrokem: „Rudá a hnědá prasata táhnou lháře a demagoga na Hrad.“ Tehdy upřesnil, že tím voliče nemyslel. Ale potom, co voliči Zemana zvolili podruhé, Hřebejk změnil svůj názor. „Kdo po všech těch excesech za těch 5 let Miloše Zemana volil, nevím, to jsou lidi, se kterýma nechci mít nic společnýho,“ pravil s tím, že dotyční jsou buď zblbí nebo nemají v pořádku hodnoty.

Tu noc byl Hřebejk poněkud neklidný. Trápení začalo. A až sem narostlo
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Režisér Jan Hřebejk

Mezi těmi, kdo nebyli z prvního zvolení Miloše Zemana prezidentem nadšení, byl i režisér Jan Hřebejk. Ten tehdy během volební noci v Lucerně na kameru TV Prima prohlásil, že „rudá a hnědá prasata táhnou lháře a demagoga na Hrad“. Což voliči Miloše Zemana mírně řečeno nepovažovali za uctivé vyjádření, takže Hřebejk pak upřesňoval, že voliče nemyslel.

Anketa

Jste pro manželství homosexuálů?

5%
95%
hlasovalo: 11736 lidí

„Lži a demagogie zůstanou čím jsou, jakkoli byl jejich šiřitel zvolen prezidentem. A protože jsem tohoto kandidáta, který slíbil věcnou a slušnou debatu bez podpásovek, sledoval pozorně, nic nebudu měnit na názoru, že opakovaně používal účelové lži a nechutnou demagogii. Tak jsme to u zkušeného kamuflážníka znali už z devadesátých let,“ prohlásil ve vyjádření pro iDnes.

„Voliče ani podporovatele Miloše Zemana bych nikdy za rudá a hnědá prasata neoznačil, k odlišným názorům mám většinou úctu a nejsem idiot! Ale lidem, kteří pracovali dobrovolně pro STB a ještě koncem 80. let mlátili demonstranty (jako Vladimír Zavadil, který zadal denunciantské inzeráty do Blesku), nebo pracovali jako Městský tajemník KSČ (Miroslav Šlouf), říkám rudí, a novináře sestavující seznamy Židů a pravdoláskařů (Adam B. Bartoš), těm říkám hnědí,“ vysvětloval své výroky režisér a dodával, že právě s pomocí těchto lidí dokráčel Miloš Zeman až na Hrad, i když to popírá.

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36727 lidí
Nicméně, o voličích i jiných tématech mluvil Hřebejk o pět let později v interview na Seznam Zprávách, když opět ve volbách zvítězil Miloš Zeman, a změnil názor. Popřel například, že by pohled KSČM byl většinovým pohledem ve společnosti vzhledem k jejich preferencím. „A maj předsedy parlamentních výborů. Vykládaj, že zásah 17. listopadu byl přiměřenej. Já bych přál tomu Filipovi, aby tam byl, kanálovi. Aby dostal od Ondráčka pěkně přes držku,“ chtěl režisér.

„Jich je pár. Těch fašounů je taky pár, to SPD. Ale ty se musíš na ty jejich tupý ksichty dívat a tvářit se, že je to v pořádku,“ dodával Hřebejk. „Ten pán, co si myslí, že mikrovlnky zabíjej, je předseda parlamentního výboru. Já mu nezávidím jeho peníze, ale to, že ty lidi někdo vytáhl k moci a lidé to mají za normální,“ posteskl si. „Věřej nesmyslům, věřej úplnejm blbostem, lidi, který tohle volej. Tady jde o to, že se blbci přestali stydět za svojí blbost, protože nebylo přece možný, že v pět hodin hovořil na Radiožurnálu profesor Grygar s nějakým člověkem, který si myslí, že Země je placatá.“ Dotyčný podle něho bude dále z blbosti tomuto bludu věřit.

V bludu prý žijí i další. „Maj pocit, že nás napadli uprchlíci, maj pocit, že kradou lidi v Český televizi a ne ministerskej předseda,“ uváděl příklady údajných bludů režisér s tím, že to sám nechápe.

I na slova o rudé a hnědé v interview s Jiřím Kubíkem došlo. A Hřebejk pravil, že tehdy voliči Miloše Zemana nepohrdal, lidé se mohli splést, ale po druhé volbě už ano. „Kdo po všech těch excesech za těch 5 let Miloše Zemana volil, nevím, to jsou lidi, se kterýma nechci mít nic společnýho,“ soudil režisér a dodal, že dotyční jsou zblblí ze lží, které si přečetli nebo nemají v pořádku hodnoty. „Protože Zeman podlě mě reprezentuje to, čím já z celé duše...“ začal Hřebejk a dodal, že myslí to, co Miloš Zeman reprezentuje dnes, nikoliv v minulosti. To prý Česku neprospěje.

Také prohlásil, že nechce mlčet a že stejně jako byl na Národní třídě, když proti studentům zasahovali „obuškáři“, tak také protestoval proti tomu, že ředitelkou ČT se stala Jana Bobošíková. „Lidem, kteří stáli za opoziční smlouvou, nestačilo ovládat politiku, chtěli ovládat i tohle,“ mínil s tím, že proti tomu je potřeba se bránit a nenechat dotyčné vnucovat svoje pravidla. „Nejsou to demokratická pravidla, snaží se obcházet zákony, snaží si zajistit beztrestnost,“ tvrdil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …