Turecký prezident zuří: Nezměníme kvůli EU své zákony. To radši jděme každý svou cestou

07.05.2016 17:04

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Evropanům bouchl dveřmi. Konstatoval, že Turecko nezmění své protiterostické zákony jen proto, aby došlo k liberalizaci vztahů s EU. Raději každý půjdeme svou cestou. Informuje o tom britská BBC.

Turecký prezident zuří: Nezměníme kvůli EU své zákony. To radši jděme každý svou cestou
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Poté, co se své funkce vzdal turecký premiér Ahmet Davutoglu, dal prezident téže země Recep Tayyip Erdogan jasně najevo, že bude k Evropské unii podstatně tvrdší, než bývalo zvykem. „Půjdeme svou cestou a vy běžte svou,“ vzkázal turecký prezident Bruselu.

Odmítl změnit turecké protiteroristické zákony jen proto, aby se uvolnila vízová politika EU a Turecka. Aby ukázal, že svá slova myslí vážně, promluvil z televize ke spoluobčanům. „Turecko čelí teroristickým útokům ze všech stran a EU po nás žádá, abychom změnili protiteroistický zákon výměnou za změnu vízových dohod s EU,“ popsal situaci lidem.

Celou zprávu v angličtině najdete zde

Divákům také vzkázal, že v Bruselu vyjednává také PKK (Kurdská strana pracujících), která je v zemi půlměsíce na seznamu teroristických organizací. Poblíž sídla Evropského parlamentu v Bruselu si dokonce PKK rozložila stany. „EU nechává teroristy stavět stany a poskytuje jim příležitosti ve jménu demokracie,“ udeřil turecký prezident.

Tato rétorika vyvolá obavy a ostražitost mezi evropskými politiky, ale je otázka, zda to tureckého prezidenta trápí. Zvláště, vezmeme-li v potaz, že protiteroristická rétorika dnes bývá používána také proti opozičním novinářům, kteří si dovolí kritizovat vládu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…