Tvrdý střet: Bradáčová jde proti Marii Benešové. Drsná slova o zločinech a trestech

25.06.2019 9:25

Když se někdejší vrchní státní zástupkyně Marie Benešová již podruhé stala ministryní spravedlnosti, obula se do státních zástupců. Šéfce resortu spravedlnosti se zdá, že žalobci mají na kontě řadu prohraných kauz a měli by zlepšit svou práci. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se proti těmto slovům ostře ohradila a přešla do protiútoku.

Tvrdý střet: Bradáčová jde proti Marii Benešové. Drsná slova o zločinech a trestech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Marie Benešová po nástupu na post ministryně spravedlnosti mimo jiné naznačila, že by státní zástupci měli zlepšit svou práci. Zdálo se jí totiž, že žalobci mají na kontě příliš mnoho proher. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v rozhovoru pro LN kritiku Benešové důrazně odmítla.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš bude premiérem až do konce tohoto volebního období?

96%
4%
hlasovalo: 26630 lidí

„K tomu mám jasná data. Za mého působení v tomto úřadu obžalovali státní zástupci v závažných hospodářských korupčních a teroristických trestních věcech celkem 528 osob. Z tohoto počtu jich soudy dosud přes 20 procent pravomocně odsoudily, v pěti procentech došlo ke zprošťujícímu rozhodnutí. Zbytek zatím soudy nerozhodly,“ podotkla Bradáčová.

„Pro srovnání – v době, kdy byla současná paní ministryně v pozici nejvyšší státní zástupkyně, bylo u tohoto Vrchního státního zastupitelství v Praze obžalováno 131 osob, z toho 30 procent osob bylo zproštěno, u 20 procent řízení zastaveno, zbytek odsouzen,“ pokračovala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

A z čeho tedy vychází Benešová, když kritizuje státní zástupce? Prý ze statistik zpracovaných ministerstvem. Bradáčová si prý není jistá, kde se tato data přesně vzala, protože podle ní neodpovídají skutečnosti.

„Všechna data jsem si nechala překontrolovat tak, že jsme otevřeli každý spis a čísla zkontrolovali. Došli jsme ke zcela rozdílným závěrům. Procento takzvané úspěšnosti, které ministerstvo spravedlnosti vykazuje o úspěšnosti práce státních zástupců, je zavádějící. Údaj, který proběhl médii, byl počítán jako poměr mezi počtem osob v konkrétním roce obžalovaných a počtem osob v tomtéž roce odsouzených ze zcela jiných trestních věcí. Když si promítnete délku trestního řízení, kdy o obžalovaných osobách rozhodují soudy v závažných věcech, které žalují státní zástupci Vrchního státního zastupitelství (VSZ), v Praze po době delší než je pět let, je zřejmé, jak jsou tato čísla zkreslená,“ uvedla dáma.

Bradáčová odmítla spekulovat o tom, zda měla být nepřesná data využita např. k útoku na ni či na jiné státní zástupce. Udělala pouze to, že si zanalyzovala slova ministryně, protože nemohla vyloučit, že jde o oprávněnou kritiku, a dospěla k již vyjeveným informacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…