Týráte děti! Vládní senátor seřval vládu. Okamuro, zbystři

10.02.2022 12:56

Při projednávání pandemického zákona se na půdě Senátu velmi výrazně rozčílil senátor Michael Canov (Senátoři pro Liberecký kraj). „My už musíme přestat ty děti takhle týrat,“ rozzlobil se na příklad na to, že mají být dál omezována sportoviště. „Víte, on není – já vím, že není, ale kdyby byl pan ministr Válek tajným agentem Okamury, odvedl by skvělou práci. A já kdybych byl, jako že nejsem, Tomiem Okamurou, udělil bych mu největší spďácké vyznamenání. Neboť tolik práce pro něj za posledních pár let neudělal nikdo jako ministr zdravotnictví Vlastimil Válek,“ podotkl také ve své řeči Canov.

Týráte děti! Vládní senátor seřval vládu. Okamuro, zbystři
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Senátor Michael Canov

„Následující vystoupení považuji ze své strany za zásadní. 26. února 2021, to jest téměř rok, vstoupil v účinnost zákon o pandemické pohotovosti, který stanovil účinnost zásadních paragrafů do 28. 2. 2022. Po 11 měsících, ve čtvrtek 20. ledna 2022, vláda podala návrh novely. Právní zmetek, psaný ne horkou, ale roztavenou jehlou, někde z ostravské hutě, v procesu legislativní nouze. V tom zákoně tak, jak byl předložen, jak ho podala vláda, byla řada neústavností. Taktéž ve čtvrtek 20. ledna na návrh vlády vyhlásila předsedkyně Sněmovny stav legislativní nouze a zároveň pověřila zdravotnický výbor, aby se tím zabýval s tím, že měl čas do 13 hodin úterý 25. ledna. Schůze pak začala ve 14 hodin,“ zahájil Canov.

„V úterý 25. ledna na probíhající schůzi zasáhl Tomio Okamura, který dal dohromady všech svých 20 poslanců a podal veto na změnu programu, a tak se odložil pandemický zákon o týden. Zpětně řečeno by mu měla být vláda a vládní poslanci vděční, neboť on tím umožnil dát do toho paskvilu, který přišel z vlády aspoň část náprav. Část náprav, které v tom zákoně byly. Neboť v úterý prvního února byly dány do systému, později schváleny, pozměňovací návrhy učiněné pětikoalicí. Nutno je tady zdůraznit, že v mezidobí toho týdnu velmi výrazně zapracovali někteří kolegové, především pak senátoři ODS, předseda senátního klubu Zdeněk Nytra a předseda Senátu Miloš Vystrčil. Podle mých zpráv minimálně 80 procent z těch pozměňovacích návrhů, to je jejich práce,“ poděkoval Canov.

„Byl přepracován paragraf 8a, který byl v neústavním znění naprosto jednoznačně a myslím, že vstoupí do dějin právních zmetků. To byly nejen ty SMS, ale i vhodná osoba, jakákoliv vhodná osoba. Fikce doručení. Omezená obrana, jen písemně, nikoliv ústně, nikoliv dálkovými prostředky. Děs a hrůza. Zůstala tady ovšem SMS a zůstalo také vyloučení z právního řádu. Je to mnohem lepší, než to bylo, ale ty SMS se mi prostě nelíbí. Nemohu si pomoct. Z toho vyplývá povinnost mít telefon? Mít ho zapnutý? Nevím tohleto,“ dodal Canov.

Nelíbí se mu pak podle jeho slov ještě jedna věc: Že je tam napsáno, že podrobnosti stanoví vyhláškou Ministerstvo zdravotnictví.

„A co zůstalo i po těch změnách v zákoně? Tak především příkaz zdržovat se odděleně od dalších osob. Ano, toto označil jako největší problém právě ústavní právník Wintr, na kterého se tady odvolával pan ministr. Protože razantní omezování svobody, jako je zdržovat se odděleně od ostatních osob, musí být rozhodnuto individuálně, ne plošným způsobem,“ domnívá se Canov.

Zmínil i další ustanovení, která se mu nelíbí a považuje je za nepřiměřená a kontraproduktivní. „Týká se to možného omezení sportovišť,“ podotkl.

„Je nejvyšší čas, ne pět minut po dvanácté, ale odpoledne po dvanácté, co se týká toho, jak se tady přistupuje k dětem. Celé ty dva roky. Ony jsou vlastně největší obětí celých dvou let. A přitom prokazatelně, statisticky mluví čísla jinak. Četl jsem článek od nějakého odborníka, který psal, že na chřipku je úmrtnost dětí velmi malá, že zemřelo jedno z 25 tisíc případů. Jak je to u dětí za ty dva roky? Úmrtí je 16. Každý ten individuální případ je tragédie,“ poznamenal Canov a snažil se poukázat na to, že je to nižší číslo než počet úmrtí na chřipku.

„Bezpříznakové děti jsou v izolaci nebo v karanténě, tam se to točí do kolečka, každý je v karanténě, každý v izolaci, a přitom, kdyby to byla chřipka, tak nikdo ani neví, že něco má, tady by ani nevěděl, že má covid, kdyby se to netestovalo a školy by běžely normálně. My musíme už přestat ty děti takhle týrat. Jejich statistika je jasná a argument, že mají chránit jiné, už neobstojí. To prostě už neobstojí. My nemůžeme děti obětovat. Následky jsou už takto tragické. A co se tedy udělalo v tom zákoně? Zakázalo se jim sportovat, i na venkovních sportovištích,“ rozčílil se Canov.

„Kdyby ministr Válek nevstoupil do situace s tou nešťastnou novelou pandemického zákona, stal by se možná tím nejpopulárnějším člověkem v České republice. On ale tím, co udělal, že to předložil, a navíc v té zmetkové formě, která šla do Sněmovny, se postaral o to, že lidé jsou v ulicích, že se bouří a podobně. Ale zdůrazňuji, že to nejsou lidé, kteří jsou nebo by kdy byli voliči pana Okamury, případně některých dalších stran! Tam je spousta našich voličů, vím to z vlastní zkušenosti. Víte, on není – já vím, že není, ale kdyby byl pan ministr Válek tajným agentem Okamury, odvedl by skvělou práci. A já kdybych byl, jako že nejsem, Tomiem Okamurou, udělil bych mu největší spďácké vyznamenání. Neboť tolik práce pro něj za posledních let neudělal nikdo, jako ministr zdravotnictví Vlastimil Válek,“ zakončil velmi rozčíleně Canov. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …