USA nemají radit jiným, co dělat. Přesto jedna rada pro Českou republiku... Americký velvyslanec vystoupil v rozhlasu

08.02.2018 15:41

Velvyslanec Spojených států v České republice Steve King poskytl rozhovor Českému rozhlasu. Prozradil v něm, že byl velmi pozitivně překvapen vztahy obou zemí. Pokládá si prý za čest, že do České republiky přijel v roce 2018, kdy tato republika slaví sto let své existence. Současně však vyslovil jedno varování. Česko by podle jeho názoru nemělo odcházet z EU. Takový krok by King považoval za šílený.

USA nemají radit jiným, co dělat. Přesto jedna rada pro Českou republiku... Americký velvyslanec vystoupil v rozhlasu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Velvyslanec USA v Praze Stephen King

Americký velvyslanec v Praze uklidňoval, že delší jednání o vládě, kterého jsme teď svědky i v Česku, je v západních demokraciích běžné a nepředstavuje to nějaký velký politický problém. Už dvakrát se prý setkal s premiérem v demisi Andrejem Babišem a viděl se také s prezidentem Zemanem, kterému poblahopřál ke znovuzvolení. Prý spolu vedli přátelskou debatu.

Osobně se bude snažit o rozvíjení dobrých vztahů mezi oběma zeměmi, přičemž tyto dobré vztahy hodlá stavět na třech pilířích. Na přátelství, na spolupráci v ekonomické oblasti a na bezpečnostní spolupráci.

V rozhovoru také poznamenal, že byl vždy proti názoru, že Spojené státy jsou nějakým světovým policistou. Nejsou. „Neměli bychom dalším lidem říkat, co mají dělat. Nám jde přece o to, abychom dokázali zajistit, že demokracie budou mít možnost vzkvétat, aby lidé po celém světě, kteří to tak chtějí, měli svobodu, právo a aby mohli žít šťastně,“ zdůraznil King.

Jednu výjimku však King přece jen udělal. Spojené státy podle jeho názoru nemají radit jiným lidem, co dělat či nedělat, ale velvyslanec přece jen jednu radu Česku dal. Neměli bychom prý odcházet z EU.

„Myslím si, že je trošku šílené, aby kdokoliv mluvil o tom, že byste zrovna teď měli vystupovat z EU. Myslím, že je tam příliš mnoho příležitostí pro podnikatele, příliš mnoho investic, abyste vůbec hovořili o tom, že byste vystupovali ven,“ uvedl King s odkazem na ekonomickou spolupráci, které se ostatně sám dovolával.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…