USA nepomohou Ukrajině? Vzkaz pro spojence. Mít vlastní atomovky, zuří polský ministr

25.02.2024 17:37 | Monitoring

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski ve vysílání Bloomberg television hovořil ke Spojeným státům americkým ohledně pomoci Ukrajině. Pokud balíček neprojde Sněmovnou reprezentantů i přes to, že americký prezident Joe Biden by si to přál, zanechá to spojencům Ameriky jasný vzkaz. Někteří spojenci pak možná začnou sami uvažovat o vývoji programů jaderných zbraní.

USA nepomohou Ukrajině? Vzkaz pro spojence. Mít vlastní atomovky, zuří polský ministr
Foto: Repro: X
Popisek: Polský ministr zahraničních věcí Radoslaw Sikorski

Demokratický prezident Spojených států amerických se zatím marně snaží přesvědčit republikány ve Sněmovně reprezentantů, aby schválili balík pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan. „Způsob, jakým se odvracejí od ruské hrozby, jak se otáčejí zády k NATO, jak upouštějí od našich závazků, to je prostě šokující… Nikdy jsem nic takového neviděl,“ stěžoval si Biden reportérům, citoval server Politico.

Polský ministr zahraničních věcí Radoslaw Sikorski nyní apeluje na Spojené státy, aby nechaly v této otázce rozhodnout demokracii. V jiném případě by byla důvěryhodnost USA poškozena. „Prosím, nechte o tomto balíčku pro Ukrajinu hlasovat. Protože pokud zabráníte svému vrchnímu veliteli (prezidentu Joeu Bidenovi) udělat to, co udělat chce – což je pomáhat Ukrajině se bránit, bude důvěryhodnost USA poškozena,“ tvrdí polský ministr ve vysílání televize Bloomberg.

Připomněl, že Evropa přispívá na Ukrajinu více než Spojené státy americké. „Přispěli jsme již zhruba 80 miliard eur a schválili jsme dalších 50 miliard. Ukrajinský stát by nefungoval, aniž bychom jim poslali přibližně 1,5 miliardy eur měsíčně,“ zdůraznil, ale vyzdvihl, že bez americké pomoci, jejích dodávek z amerických výroben zbraní, by Ukrajina nemohla bojovat.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45988 lidí
Evropská unie se zavázala dodat do března Ukrajině milion dělostřelecké munice, podle představitelů EU se však stihne pravděpodobně dodat pouze polovina slibované munice. „Začnou přijíždět na Ukrajinu do konce roku. Ale za prvé, Ukrajina stále potřebuje přežít do konce roku, a za druhé, Rusové navyšují jejich produkci ještě víc… My jsme stále v době míru a musíme přejít do krizového režimu,“ uvádí Sikorski.

Sikorski věří, že Ukrajina může vyhrát, vítězství však záleží na vojenské munici. „Nemůžete bojovat s holýma rukama,“ říká polský ministr. „Přislíbili jsme pomoc Ukrajině. Prezident USA v době války pronesl v Kyjevě historický projev, v němž řekl, že Ukrajina bude mít americkou podporu, ať to stojí, co to stojí. Nyní nastal čas držet kurz a dodat zbraně.“

Pokud by balíček Ukrajiny v americké Sněmovně reprezentantů neprošel, američtí spojenci budou zklamaní, možná začnou přemýšlet i o vývoji vlastních programů jaderných zbraní. „Pochopí, že USA jim možná nebudou schopny pomoci, i když jim jejich prezident pomoci chce... To bude mít hluboké důsledky pro všechny americké spojence po celém světě. Některé země se začnou zajišťovat a jiné budou uvažovat o vývoji vlastních programů jaderných zbraní.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…