Ukrajina v NATO, válka USA s Ruskem. Souvislosti. Weigl usadil Zelenského a jeho fanoušky

18.07.2023 17:59

MONITORING Jiří Weigl z Institutu Václava Klause není překvapený, že Ukrajina na summitu NATO v litevském Vilniusu nedostala žádné konkrétní záruky brzkého vstupu do Aliance. Podle Weigla si totiž Spojené státy uvědomují, že by to znamenalo reálnou hrozbu války NATO s Ruskem v blízké budoucnosti. „USA nepovažují obranu Ukrajiny za takový svůj prioritní národní zájem, který by ospravedlnil válečný střet s jaderným Ruskem,“ tvrdí Weigl.

Ukrajina v NATO, válka USA s Ruskem. Souvislosti. Weigl usadil Zelenského a jeho fanoušky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Weigl si všímá, že ukrajinská strana mluví po summitu NATO o zklamání, když neobdržela žádné záruky brzkého vstupu do Aliance. Stejně tak jsou prý zklamané některé skupiny v České republice. „Nejen na Ukrajině se v souvislosti s nimi mluví o zklamání. U nás se před summitem hovořilo jenom o naší bezvýhradné podpoře co nejrychlejšího ukrajinského členství, za což se všichni ústavní činitelé stavěli. Nic takového se však ve Vilniusu nestalo, a tak mnohde panuje rozčarování. Nemělo by,“ píše Weigl a vysvětluje, proč by Ukrajina neměla do NATO vstupovat.

Zejména jde o to, že Rusko dlouhodobě varuje před rozšiřováním NATO a v případě Ukrajiny ukázalo, že je kvůli tomu ochotné jít do války. „Útok Ruska na Ukrajinu loni v únoru vyslal vůči Západu jasný vzkaz – Rusko je kvůli Ukrajině připraveno jít do války, což také udělalo. Vyvrcholilo tím období neustálých ruských varování a hrozeb, odmítajících další rozšiřování NATO východním směrem, které započalo známým Putinovým projevem v Mnichově v roce 2007 a pokračovalo konfliktem s Gruzií, obsazením Krymu a boji na Donbase,“ vysvětluje Weigl.

Západ podle něj nevěnoval Rusku v 90. letech příliš pozornosti, protože ho považoval za slabého soupeře. „Kvůli své slabosti muselo spolknout přiblížení NATO ke svým hranicím a přezíravé zacházení ze strany západních velmocí. Ani červené čáry, které začal rýsovat ambiciózní Vladimir Putin, nebrali ve Washingtonu příliš vážně. Rusko tedy začalo konat a výsledkem je válka. Putin tím říká, že nežertuje a rozšiřování NATO na Ukrajinu nepřipustí,“ tvrdí Weigl, že ruský prezident před tímto scénářem dlouhodobě varoval.

Ukázalo se také, že Spojené státy do války jít nechtějí, určitě ne kvůli Ukrajině. „Americká odpověď na ruskou agresi je také jasná – USA do války kvůli Ukrajině nepůjdou, ale Rusko za své dobrodružství musí zaplatit velmi vysokou cenu. A to se také děje,“ upozorňuje Weigl.

A právě kvůli neochotě USA jít do války s Ruskem se prý Ukrajina nedočkala pozvání do NATO. „Zcela logicky nedošlo k reálnému přiblížení členství Ukrajiny v NATO, neboť to by znamenalo závazek USA jít v případě pravděpodobného nového konfliktu Ukrajiny s Ruskem do války na straně Ukrajiny. Když USA nejsou ochotny vstoupit do války na straně Ukrajiny nyní, proč by braly na sebe závazek činit tak v budoucnu? USA nepovažují obranu Ukrajiny za takový svůj prioritní národní zájem, který by ospravedlnil válečný střet s jaderným Ruskem,“ má jasno Weigl.

V případě přijetí Ukrajiny by navíc Spojené státy podle Weigla mohly jednat proti stanovám Aliance, aby se tak vyhnuly válce. „Plyne z toho mimo jiné, že kdyby Ukrajina byla do NATO přece jenom někdy v budoucnu přijata, znamenalo by to fakticky reálnou devalvaci bezpečnostních garancí uvnitř Aliance. A to bychom si měli vážně rozmyslet. Naše země už má totiž ve své moderní historii docela hořkou zkušenost s bezpečnostními garancemi, které velmocenský spojenec nehodlá dodržet. V tomto se svět bohužel nemění,“ varuje Weigl, že přijetí Ukrajiny by celý blok destabilizovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Američani s Ruskem nemusí bojovat přímo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 18.07.2023 18:26:10
Na to mají užitečné idioty Banderovce potažmo vazalské vlády v celé Evropě snad s výjimkou Maďarska..Fiala má ve své hlavě silné signály že útok Ruska na Ukrajinu byl zcela nevyprovokovaný ale tak jednoduché to zas není Rusko bylo vlákáno do Ukrajinské pasti Americkými kazisvěty kteří neutrální Ukrajinu rozvrátili Majdanem a v podstatě si jí za pomocí Banderovců zkolonizovali .Ti se nyní cítí podvedeni což je vidno i z vizáže Zelenského .Ukrajinci by udělali dobře kdyby obnovili neutralitu a nekoketovali s NATO a provedli znárodnění zemědělské půdy aby nebyli pacholky na rodné hroudě.

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…