Ukrajinci namydlení? Rusové vylepšili „starý krám", hrozí prý průlom

10.04.2023 10:03

Ve válce na Ukrajině se prolíná moderní výzbroj s tou, se kterou mohli bojovat dědečkové vojáků. Ukazuje se, že s trochou vylepšení je stále použitelná. Nejnovější příklad jsou staré sovětské bomby FAB500. Půltunová puma se dříve z letadel jen shazovala. Ale s nově používanou úpravou může doletět až 70 kilometrů. A z Ukrajiny zní, že proti takovým kluzákovým bombám se nemá jak bránit, takže potřebuje další západní zbraně.

Ukrajinci namydlení? Rusové vylepšili „starý krám", hrozí prý průlom
Foto: Repro Twitter
Popisek: Stará sovětská puma FAB500 upravená na kluzákovou bombu

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11596 lidí
Pokud se válka na Ukrajině něčím liší od ostatních konfliktů v 21. století, je to tím, jak malou roli v ní sehrává letectvo. Zatímco v Iráku bylo letectvo základem amerického útoku a v Libyi dokonce USA leteckými útoky dosáhly konce Muammara Kaddáfího, v konfliktu na Ukrajině převládá místo letectva používání dělostřelectva na kratší vzdálenosti a naváděných střel a dronů na delší vzdálenosti.

Důvod je prostý. Obě strany disponují velkým množstvím raket a systémů protiletadlové obrany, což znemožňuje nasadit letectvo bez rizika velkých ztrát. Pokud k nasazení letectva dojde, jedná se o mise, při kterých piloti musí letět extrémně nízko.

To se ale nyní může změnit. Podle posledních zpráv a záběrů nasazují Rusové starou zbraň s novou úpravou. Jedná se o staré sovětské bomby FAB500, vybavené naváděcím systémem, který ze starých pum dělá tzv. kluzákové bomby.

Zprávy o vylepšení starých bomb, kterých má Rusko ještě z dob Sovětského svazu značné množství, se objevily dle článku serveru The Drive na začátku tohoto roku. Server vychází z fotografií zveřejněných na Telegramu. Tehdy se ještě zřejmě nejednalo o plně naváděnou variantu, pouze byl modifikací zvýšen dolet a bomba by mohla být použita k útoku na města.

O tři měsíce později byla zbraň evidentně vypilována. V Černihivské oblasti byl touto bombou zničen most.

„Chápu to tak, že tyto útoky v Černihivské a Sumské oblasti jsou způsob, jak udržet ukrajinskou protivzdušnou obranu pod tlakem, aby se nemohla koncentrovat na frontě a krýt tak případnou ofenzivu,“ uvádí analytik z podcastu Russians With Attitude. A dodává, že se pravděpodobně také jedná o testování nových modifikovaných kluzákových bomb, jejichž sériová výroba začala teprve nedávno.

Shoda panuje na jedné věci. Kluzákové bomby jsou pro Ukrajinu problém. Jurij Ihnat, mluvčí ukrajinského letectva, uvedl, že ruské letectvo je aktivní a bombarduje ukrajinské území za použití naváděných bomb s doletem až 70 kilometrů.

„Nepřítel každý den použije na celé linii dotyku 10, 15 nebo až 20 takových bomb, které shazuje ze stíhaček Su-35 a Su-34 mimo dosah našich systémů protivzdušné obrany. To je pro nás hrozba a musíme na ni urychleně reagovat. Zatím nemáme žádné zbraně, které by nám umožnily na tuto hrozbu účinně reagovat. Abychom tyto stíhačky vytlačili dále od našich hranic, potřebujeme systémy protivzdušné obrany s dlouhým dosahem, jako je Patriot, a samozřejmě také moderní víceúčelové stíhačky,“ uvedl.

Pokud Rusko dokáže spolehlivě sestřelovat HIMARSy, ale Ukrajina nemá jak sestřelit stíhačky, které modifikované FAB500 vypouští nebo tyto kluzákové bomby samotné, které jsou asi pětkrát silnější než hlavice v HIMARSu, tak to je problém,“ usuzuje účet Defense Politics Asia (politika obrany v Asii).

Bomby byly nedávno nasazeny také u Vuhledaru. „Pokud Ukrajinci mluví pravdu a bomba má dolet 70 kilometrů, tak jsou úplně namydlení. Jejich nejpoužívanější střela S-300 je 5V55R a její dosah je asi jenom 75 kilometrů. Ukrajina v podstatě nemůže chránit frontu před útoky ze vzduchu,“ míní další účet zabývající se válkou na Ukrajině.

O Ukrajinu se obává i americká vláda, alespoň podle článku New York Times. Ruské útoky totiž značně oslabily ukrajinský arzenál protivzdušné obrany. Dle uniklých dokumentů totiž zásoby střel S-300 a raket do Buků, které tvoří 89 % ukrajinské protivzdušné obrany, dojdou mezi půlkou dubna a třetím květnem. Dokument vychází ze současné průměrné spotřeby. A pokud jde o ochranu jednotek na frontové linii, ta se dle odhadů kompletně vyčerpá okolo 23. května. Což by dle amerických představitelů znamenalo, že Rusko bude moci použít své stíhačky a bombardéry a tím zvrátit poměr sil na zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ta jsem se zase dočetl na Novinkách, v tom českém..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBPN , 10.04.2023 11:00:10
.."Volkische Beobachter",že ta ukrofašistická ofenzíva tak halasně už několikrát vyhlašovaná nebude. A důvod je prý ten, že se rozkecala důležitá vojenská tajemství. Že prý nebude kvůli "úniku informací z Pentagonu"....Já si spíš myslím, že nebude kvůli úniku Ukrajinců z Ukrajiny a těch žalostných 60 tisíc nešťastníků sehnaných, násilím dovlečených a oblečených do mundůrů drbanů to nevytrhne. Mělo jich být půl milionu... a navíc jediné trochu bojeschopné jednotky byly zdecimovány, nebo úplně vybity v Bachmutu, který prý nemá žádný význam z voj. hlediska a přesto o něj bojují, jako Dolfek o Berlín..

|  22 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…