Ukrajinský server zveřejnil rozhovor s generálem Pavlem. Vladimira Putina nepotěší

08.05.2016 10:36

Předseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel apeloval na členské státy NATO, aby v tom nenechaly Spojené státy samotné. Američané dnes ze 75 % hradí chod Severoatlantické aliance a podle Pavla se to musí změnit. Musí se to navíc změnit co nejrychleji, protože v současnosti čelíme dvěma velkým hrozbám. Rusku a Islámskému státu.

Ukrajinský server zveřejnil rozhovor s generálem Pavlem. Vladimira Putina nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pavel

„První hrozba přichází z jihu v podobě nestabilních státních útvarů a sílících teroristů. Druhá hrozba je však mnohem nebezpečnější. Představuje ji Rusko s jeho aktuální ideologií. Podle ruské vojenské doktríny jsme stále ve válečném stavu, uvedl Pavel v rozhovoru pro deník Le Monde,“ jak z rozhovoru cituje ukrajinský server UAWire.org. Pavel nabádá k vytvoření strategie, která by se postavila k Rusku jakožto k aktérovi, který se občas chová agresivně.

Celou zprávu v angličtině najdete zde

Z úst generála však také zaznělo, že ruská hrozba je jen potenciální, zatímco hrozba teroristická je velmi aktuální. Vojenské operace proti teroristům nevidí jako právě nejúčinnější. Ukázal to ostatně příklad Libye. Po vojenské operaci musí být uveden do chodu předem připravený plán na politickou správu země. Jestliže není žádný takový plán připraven, nastává chaos.

Pokud jde o Rusko, Pavel se nedomnívá, že by chtělo v tuto chvíli vstoupit do otevřeného vojenského střetu s NATO, ale má k dispozici neskonale větší arzenál než kterákoli teroristická organizace, nevyjímaje jaderné zbraně. Problém vidí v tom, že se Kreml chová nevyzpytatelně. Snaží se navíc Alianci jako celek oslabit tím, že vede samostatné rozhovory s Američany, Brity i Němci. Vladimir Putin rozhodně nestojí o jednotné NATO.

Rusko nebude váhat použít vojenskou sílu, pokud to poslouží jeho politickým účelům. Na tuto možnost musíme být vždy připraveni. „Na základě scénáře ne nepodobného tomu, co se stalo na jihu Ukrajiny, připravujeme plán na ochranu regionu pobaltských zemí. Plán bude připraven na červencovém summitu NATO ve Varšavě. Pak budou následovat bezpečnostní plány pro další regiony sousedící s Ruskem,“ prozradil Pavel. 

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…