Úplně jiný Babiš. Totální změna. Soupeři musí zbystřit

24.11.2022 4:44 | Komentář

Andrej Babiš už třetí týden od oznámení kandidatury na prezidenta vede přímou kontaktní kampaň a na setkáních s občany po republice je vidět výrazná proměna. Žádný vznětlivý politik, který se nechá snadno vyprokovat. Babiš vystupuje klidně, empaticky a nevadí mu kritické otázky. Navíc se staví do role outsidera a chová se pokorně, na což může podle politologa Jana Kubáčka hodně váhavých voličů slyšet.

Úplně jiný Babiš. Totální změna. Soupeři musí zbystřit
Foto: Nova
Popisek: Andrej Babiš ve Snídani s Novou

Šéf hnutí ANO za krátkou dobu stihl objet možná až několik desítek měst a vesnic. O Babišovi se ví, že mu kontakt s lidmi nejen nevadí, ale naopak ho miluje. Přímou konfrontaci na rozdíl od některých jiných politiků šéf hnutí ANO vždy vyhledával a setkával se s lidmi po celé zemi i během svého premiérského působení.

Po zahájení prezidentské kampaně ale pro Babiše přišla novinka. Delší diskuse s občany, kdy mu na mikrofon kladou otázky a on odpovídá. Dříve šlo spíše o neformální krátké rozmluvy během podepisování knih, rozdávání propagačních materiálů a společného focení. 

Na prvních debatách s občany v Ústeckém kraji mohli zkušenější pozorovatelé vidět, že je to pro Andreje Babiše nová situace, zvláště tehdy, kdy se lidé ptali na specifická témata a do otázek rovnou promítali své názory. Třeba v oblasti zahraniční politiky a konfliktu na Ukrajině. Některým stačily obecnější odpovědi, jiní mohli působit lehce zklamáni, že jim kandidát na prezidenta odpověděl nepřímo. Jenže na tom není nic podivného. Kupříkladu Miloši Zemanovi nikdy nečinilo problém občanovi odpovědět hrubě nesouhlasně k jeho otázce, ale vždy svou odpověď důkladně vyargumentoval.

Pouhé tři týdny později na Vysočině byl vidět velký rozdíl. Andrej Babiš reagoval pohotově a klidně na veškeré dotazy, dokonce i ty nepříjemné. Při dotazech na citlivější nebo kontroverzní témata uměl Babiš říct, že by raději přímou odpověď vynechal, protože si chce zachovat slušné a nevýbušné vystupování. Lidé to přijímali a chápali. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…