Už byl dán termín, kdy zbaví Zemana pravomocí. Na základě dopisu?! Šmucler ve varu

01.11.2021 20:47

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler v internetové televizi XTV promluvil k dění na české politické scéně. Hybatelem událostí je v povolebním období zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana. To, jak se k němu chová část veřejnosti, označuje za „odpudivé“. Velmi si cení loajality exprezidenta Václava Klause, jenž Zemana osobně navštívil v nemocnici.

Už byl dán termín, kdy zbaví Zemana pravomocí. Na základě dopisu?! Šmucler ve varu
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Šéf České stomatologické komory Roman Šmucler

Úvodem Šmucler reaguje na nedávná slova exprezidenta Václava Klause, jenž zhodnotil vřavu kolem Zemana slovy: „Zeman je supertěžce nemocný, ale jeho odchod urychlují, společnost je nafoukaná.“

Jeho slova Šmucler kvituje a na jeho adresu nešetří superlativy: „Jsem známý a profláknutý Klausovec z 90. let a i pana prezidenta, řekněme, vídám. To všechno, co říká, má jakoby jádro – to znamená: asi stav pana prezidenta Zemana není jednoduchý; to, jak se k němu chová veřejnost, je úplně odpudivé. Klaus je důležitý maják české společnosti.“

Původní zdroj ZDE

„Ukázalo se, že v České republice nemáme etiku. Čili etika je v Česku problém a to, co se děje kolem pana prezidenta Zemana – ať ho někdo má rád, nebo nemá rád –, tak spíš vypovídá o těch lidech. Když sleduji, co tam na sociálních sítích píší o prezidentu i slavní lidé, tak si říkám: Vždyť ty sobě tak ubližuješ a ukazuješ, že nemáš žádný lidský rozměr,“ říká docent a připomíná, že novináři často kopali i do nemocného Havla.

Anketa

Myslíte, že Parlament nakonec Zemana zbaví pravomocí? Jde o předpověď, ne přání.

5%
92%
hlasovalo: 11213 lidí
V kontextu toho podrobil kritice chování psychiatričky a bývalé ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové, která byla v předvolebním čase velmi aktivní ve svých prognózách ohledně zdraví prezidenta. „K Džamile Stehlíkové jsem se vyjádřil na všech svých sítích a přišlo mi to strašidelné. Kdyby byla členkou České stomatologické komory, tak bych byl rád, kdyby na ni někdo podal disciplinární řízení. Myslím, že je to daleko za hranou, když je to někdo, komu lidé svěřují nejniternější věci, tak je to neuvěřitelné. Rozumný pacient si řekne, že téhle paní říkat nic nebude,“ hrozí se Šmucler.

Podobně ho zarážejí silné snahy některých politiků o aktivaci článku 66 Ústavy ČR, který řeší mimo jiné zbavení prezidenta pravomocí.

„Úplně jsem nepochopil, jaké se tu dělaly veliké kroky ústavní. Už byl daný termín, kdy zbavíme prezidenta republiky jeho pravomocí na základě nějakého dopisu z ÚVN. Čili bych opravdu čekal, že to je ústavní znalecký posudek. Prezidentův stav ale nelze posoudit na základě nějakého dopisu, měl by to být znalecký posudek. To, co říkají o panu prezidentovi, tak pravděpodobně je to nějaký znalecký posudek z oboru psychiatrie. Zcela nepochybně by mělo být svoláno konzilium z mnoha úhlů nad zdravotním stavem pana prezidenta a zcela nepochybně, jestli někdo chce dělat nějaké kroky, tak by to mělo být na základě soudních znaleckých posudků,“ prohlásil Šmucler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…