V přímém přenosu: Drolení koalice Pirátů a STAN. Asi se teď nevyplatí

03.02.2021 10:51

Ústavní soud ČR jen 8 měsíců před volbami zrušil část volebního zákona. Poslanci a senátoři teď budou muset urychleně najít shodu nad novou podobou volebního zákona. Místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) vyjádřil naději, že se to podaří. Zasadil přitom slovní štulec prezidentovi Miloši Zemanovi a jasný vzkaz poslal i Pirátům, když za svou osobu vyjádřil pochybnosti o dalším fungování koalice Pirátů a STAN.

V přímém přenosu: Drolení koalice Pirátů a STAN. Asi se teď nevyplatí
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí

Ústavní soud zrušil tu část volebního zákona, která zvýhodňovala velké strany před malými, když malým stranám v praxi ukládala povinnost získat mnohem více hlasů voličů na zisk jednoho poslaneckého mandátu, než stranám velkým. V posledních volbách stačilo hnutí ANO na zisk mandátu něco přes 18 tisíc hlasů, zatímco hnutí STAN potřebovalo pro dosažení téhož úspěchu přes 43 tisíc hlasů.

Podle místopředsedy Senátu Jana Horníka musí poslanci a senátoři nastavit volební zákon tak, aby tato jasná nespravedlnost odpadla. Nespravedlnost, kterou prosadili Miloš Zeman a Václav Klaus v časech opoziční smlouvy na přelomu tisíciletí.

„Pro mě je to obrovský krok k demokracii a je to konečně pohřbení opoziční smlouvy mezi stranami ČSSD a ODS, které tehdá chtěly náš volební systém naprosto zválcovat. Já jsem hrozně moc rád, že už se to dostalo do záhrobí,“ zdůraznil Horník před kamerami ČT.

Prezident Miloš Zeman naopak před zrušením částí volebního zákona varoval. Horník se tomu podle svých vlastních slov nediví.

„Nedivím se Miloši Zemanovi, protože je to jeho dítě, ta opoziční smlouva. Ten zákon byl jeho a kolegy exprezidenta Klause. Ti to dávali dohromady. Tenhle pohřeb, který se dnes koná, je vlastně dobře i proto, že on se pokoušel o bezprecedentní ovlivňování Ústavního soudu,“ konstatoval Horník s tím, že tímto svým počínáním překročil vlastní ústavní pravomoci.

Pár slov věnoval i předvolební koalici STAN a Pirátů. Naznačil, že za této konstelace se řečená koalice může i rozpadnout.

„I když nám teď statistika v tom spojení hodně nahrává, tak bude asi hrozně moc důležité, jak se vedení těchto dvou stran dohodnou, co pro ně bude, nebo pro nás společně bude výhodnější. To je zapotřebí zkusit zjistit, probrat to s politology a probrat to s lidmi, kteří jsou v těchto věcech poměrně hodně činní. A uvidíme. Může být varianta každý sám, která nám dá ve finále dohromady více poslanců. To mám dojem, že bude na domluvě vedení těch jednotlivých subjektů."

„Proč se ve finále zbavovat pěti poslanců jen proto, protože se dá dohromady koalice a ta nedosáhne na vyšší počet poslanců, než kdyby ty dva subjekty šly samostatně, s tím, že potom ve Sněmovně udělají jakýsi společný proud. Ale to je moje vyjádření, já nejsem ve vedení STAN,“ rozvedl svou myšlenku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…