VIDEO Potoky krve a kusy lidských těl na chodníku. Podrobnosti z Bagdádu

04.07.2016 10:41

O víkendu došlo v iráckém Bagdádu k dalšímu teroristickému útoku, ke kterému se přihlásil Islámský stát. Doposud se hovoří o více než sto obětech a sto padesáti zraněných. Vedle dospělých zemřelo asi 25 dětí.

VIDEO Potoky krve a kusy lidských těl na chodníku. Podrobnosti z Bagdádu
Foto: vbsm.com
Popisek: Pietní místo po terorismu v Paříži

Islámský stát v posledních dnech stupňuje teror po celém světě. K teroristickým útokům došlo v Bangladéši, americkém Orlandu, Jordánsku, Libanonu a především na letišti v tureckém Istanbulu. Co do počtu obětí však všechny předčil teroristický útok, který se odehrál v bagdádské čtvrti Karrada, která je obývána převážně šíity. Počty zemřelých stále narůstají, ale podle aktuálních informací CNN bomba umístěná v přistaveném automobile usmrtila nejméně 125 osob a dalších 150 zranila.

Z video záběrů je zřejmé, že zásah byl skutečně ničivý a vedle mnoha zmařených lidských životů způsobil rozsáhlé škody na okolních budovách a automobilech. Záchranáři kromě odklízení kusů lidských těl a brodění se v krvi bohužel již neměli co zachraňovat. Jak konstatuje CNN, v hlavním městě Iráku v předchozích týdnech došlo k mnoha dalším bombovým útokům. Při jednom z nich v květnu podle místních úřadů zahynulo 64 lidí a dalších 87 bylo zraněno.

Experti považují další výbuch ve výhradně šíitské čtvrti za další z důkazů narůstajícího pnutí mezi šíity a sunnity, ale disharmonie je patrná i na vztahu mezi vládou a obyčejnými Iráčany. Na sociálních sítích se objevilo několik videí, na kterých dav zdejších obyvatel častuje nadávkami dorazivšího premiéra země Haidera al-Abada. Mimo jiné jej lidé označují za zloděje a vyzývají al-Abadiho k tomu, aby „vypadl“. Další na premiéra a jeho konvoj házeli rovnou kameny a další předměty.

Vedle zuřivosti a frustrace je však atmosféra v místě výbuchu vyplněna žalem a truchlením. Vzlykající příbuzní obětí se shromažďují kolem ohořelých domů a v marné naději se chytají byť sebemenší šance na to, že by mohli jejich nejbližší a přátelé celé to peklo přežít. Místo teroristického útoku ve všech směrech připomíná výjevy ze druhé světové války. Těla obětí byla rozmetána do všech směrů a jen stěží se podaří pohřbít je do jednotlivých hrobů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…