VIDEO „Tadadadá, lálálá, hej hej hej.“ Šťastný tálibánec baví internet. Bratři zabrali boháčovo sídlo. Užili si

16.08.2021 10:45

Vítězné tažení Tálibánu Afghánistánem má za následek výrazné změny ve společenském i mocenském uspořádání. Ze země musel uprchnout i Rašíd Dóstum, donedávna velmi významný muž, který pomocí síly a peněz držel v zemi velký vliv. Internet nyní zaplavují videa, na kterých si bojovníci Tálibánu užívají válečnou kořist v Dóstumově luxusní rezidenci. A nejen to, došlo i na vládní budovy. Na sociálních sítích již zlidovělo video křepčícího Tálibánce, který projevuje obrovskou radost v obsazené úřední budově po svém. Podívejte se.

VIDEO „Tadadadá, lálálá, hej hej hej.“ Šťastný tálibánec baví internet. Bratři zabrali boháčovo sídlo. Užili si
Foto: Repro Twitter
Popisek: Nadšený křepčící tálibánec v obsazené budově úřadu

Dóstum, do roku 2020 afghánský viceprezident, se proslavil tvrdým bojem proti Tálibánu. S tím souvisí i jeho nejkontroverznější moment, v roce 2001 došlo v Dašt-i-Lejli k masové vraždě zhruba 250 až 2 000 tálibánských zajatců, a to zastřelením, či udušením. Za tento masakr byl Dóstum mnohými viněn a údajně za něj nese minimálně politickou odpovědnost.

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10514 lidí

Zároveň to byl na afghánské poměry celkem liberální vládce. Tento etnický Uzbek měl v devadesátých letech pod kontrolou některá území v severním Afghánistánu před tím, než padla do rukou Tálibánu. Zároveň byl vůdcem vcelku sekulární a levicové politické strany Národní islamistické hnutí Afghánistánu, která hájila zejména zájmy uzbecké a turkmenské menšiny v zemi. Na Dóstumem kontrolovaných územích se v devadesátých letech mohly ženy pohybovat nezahalené a směly studovat, bylo povolené přehrávání hudby a k sehnání byla ruská vodka i německé pivo. Etnický Uzbek Dóstum, sám milovník dobrého alkoholu, se v roce 1995 nechal slyšet, cituji: „Nepodrobíme se vládě bez whisky a hudby.“

Jenže s liberálním směřováním je nyní konec. Dóstum měl dle výše uvedeného velmi dobré důvody mít se před postupem Tálibánu na pozoru. Zemi opustil již v sobotu, podle dostupných informací se nyní ukrývá v Uzbekistánu.

Na internetu se mezitím objevila videa z luxusního paláce, který Dóstum až do svého útěku obýval. Na dostupných snímcích se s jeho luxusním vybavením seznamují zarostlí a mnohdy bosí bojovníci Tálibánu. Na videu níže můžete shlédnout tálibánský čajový dýchánek. Ne na každého zbylo křeslo, a tak někteří bojovníci posedávají na zemi.

 

 

Na dalším videu můžete vidět exteriér mnohapatrové rezidence, připomínající v jistých ohledech české podnikatelské baroko. Dříve dobře střežený komplex s krátce střiženým trávníkem a udržovanou zahradou působí luxusně.

 

 

Luxusem se to hemží i vevnitř. Obří místnost, velká televize, klimatizace, pozlacené nápojové servisy, obrazy, trofeje, krb, dost možná pozlacené stěny a drahý leštěný nábytek. Tálibánci fascinovaně zkoumají jednotlivé předměty.

Tálibové ale během poslednich dní obsadili i drtivou většinu vládních budov. Z jedné z nich pochází následující video, na kterém nadšený bojovník Tálibánu křepčí a zpívá v opuštěné kanceláři. V jeden moment vezme ze stolu velkou kytici a začne tančit i s ní. „Nový styl vlády,“ napsal k videu Kabir Hakmál, který vyučuje sociologii na kábulské univerzitě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…