VIDEO Wagnerovci ve frontě na pokladnu, na ulici, na zahrádce... Sobotní Rostov

25.06.2023 10:54 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Wagnerovci se pod vedením Jevgenije Prigožina včera sice nejprve přibližovali k Moskvě, následně však došlo k dohodě a Prigožin své jednotky stáhl. Na sociálních sítích se stále objevují videa, z nichž je patrné, jak někteří lidé wagnerovce vítají, či jak se vlastně vůbec nezastavuje život v městech, do nichž přicházejí tito žoldnéři.

VIDEO Wagnerovci ve frontě na pokladnu, na ulici, na zahrádce... Sobotní Rostov
Foto: Screen: twitter
Popisek: Jevgenij Prigožin.

Město Rostov na Donu, kde je ruské velení pro operace na Ukrajině, bylo obsazeno bez jediného výstřelu, stejně jako Voroněž o pár set kilometrů severně.

Tady je například patrné, jak si voják v poklidu nakupuje...

Zde občané dokonce wagnerovce vítají.
Život v Rostově se zkrátka nezastavil ani s wagnerovci v zádech...

Situaci v Rusku uklidnil až běloruský lídr Alexandr Lukašenko. Podle zpráv se právě s ním dohodl šéf Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin, a na základě návrhů běloruské hlavy státu zastavil postup skupiny na ruském území směrem na Moskvu. Píše o tom mimo jiné agentura RIA Novosti. 

Rozhovory s Prigožinem vedl Lukašenko podle agentury na základě své předchozí domluvy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Prigožinova tisková služba následně zastavení postupu wagnerovců na ruskou metropoli potvrdila a dodala, že cílem je zabránit, že by byla „prolita ruská krev“. Podle Kremlu nebudou Prigožin a jeho žoldnéři stíháni, Prigožin se podle všeho přesune do Běloruska.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
Soukromá Wagnerova vojenská společnost se vzbouřila v noci na sobotu, její bojovníci v sobotu ráno obsadili jihoruský Rostov na Donu i některá další města a rychlým postupem se dosud blížili k ruské metropoli Moskvě. Vyvolali tak největší vnitropolitickou krizi v Rusku od jeho útoku na sousední Ukrajinu loni v únoru.

Ruský prezident Vladimir Putin v dopoledním televizním vystoupení ozbrojenou vzpouru wagnerovců označil za „dýku vraženou do zad“ a oznámil, že dal osobně rozkaz k neutralizaci vzbouřenců. Kolony Prigožinových bojovníků však v podstatě bez odporu pokračovaly celý den na sever směrem do ruské metropole, když byl už ráno vyhlášen stav protiteroristické operace.

Podle běloruské agentury Belta, která se odvolává na sdělení Lukašenkovy tiskové služby, si Putin v sobotu ráno s běloruským vůdcem telefonovali a dohodli se na dalším společném postupu. Večer si podle Belty Putin a Lukašenko telefonovali ještě jednou. Běloruský vůdce ruského prezidenta zpravil o výsledku svých jednání s Prigožinem. Putin Lukašenkovi poděkoval za „odvedenou práci“, napsala s odkazem na běloruské zdroje agentura AFP.

Lukašenko si „vlastními kanály dál vyjasnil situaci“, napsala Belta, a pak po dohodě s Putinem začal vyjednávat s Prigožinem. Rozhovory trvaly celý den a nakonec vedly podle Lukašenkovy tiskové služby k dohodě o „nemožnosti začínat krvavou válku na ruském území“. Šéf wagnerovců přijal návrhy na zastavení postupu na Moskvu a další kroky k uklidnění situace.

Na stole tak podle Minsku nyní leží „naprosto výhodná a přijatelná varianta řešení situace, s garancemi bezpečnosti pro bojovníky“ Wagnerovy skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Wagnerovci nakonec posílí Bělorusko,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 25.06.2023 14:02:59
kde se očekává polský atak. Vyústění, které nikdo nečekal a které je strašidelné. Nakonec je Prigožin uvědomělým vlastencem. Rozhodně lepší než spiklenec! Celá situace dostává nový rozměr.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…