Václav Klaus nedořekl: Existenci Milionu chvilek si nepřeji. Že teď jejich... Ne ne, jakýkoliv soud je zbytečný!

20.06.2020 8:36

Exprezident Václav Klaus v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes komentoval aktuální dění, nejvíce rezonující nejen na české politické půdě. Hovořil o „hrátkách“ s koronavirem, o tom, že události v USA jsou „uměle vyvolané“, ale také o plánované cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan, kterou označil za „klukovinu“. Stranou nezůstala ani iniciativa Milion chvilek. A nelibě se vyjádřil k současné podobě politické strany, kterou kdysi zakládal.

Václav Klaus nedořekl: Existenci Milionu chvilek si nepřeji. Že teď jejich... Ne ne, jakýkoliv soud je zbytečný!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus

Anketa

Co se Vám nejvíce líbí na Andreji Babišovi?

hlasovalo: 6268 lidí
Úvodem vysvětlil svá slova, že „koronavirus jsou hrátky“. „Říkal jsem od začátku: Nezblázněme se z toho, co se děje, ale zas to nebagatelizujme. Tento virus je jedním ze známých, standardních virů, není to nic úplně nového. Není pravda, že na to lidský druh nemá žádnou imunitu, to bychom už všichni pomřeli. Proto se domnívám, že zásahy, které se kolem toho staly, byly naprosto přestřelené. Jsem zděšen, když vidím, jak někteří lidé běhají s rouškou po Praze, a nechápu to,“ řekl svůj názor někdejší prezident.

Prozradil, jak nahlíží na rasové nepokojen ve Spojených státech. „Považuji to za uměle vyvolanou věc. Sice o tom, že se americká policie chová docela brutálně. Ta tvrdost je něco, co tady neznáme – a já to nijak neobhajuji. Ale to, co se teď děje v USA a uměle se to přenáší do Evropy, to je zcela nedůstojné až směšné,“ myslí si.

Svůj komentář připojil rovněž k ohlášené cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Jeho aktivitu označil za „klukovinu“. „Je to výraz nevyspělosti, nedospělosti tohoto politika. Nejsem pro to, abychom poklonkovali Číně. Proti Tchaj-wanu vůbec nic nemám a není důvod, aby někdo měl. Ale pokoušet se svoji klukovinou vmísit do zásadní debaty současnosti, to nemá žádný smysl,“ zdůraznil Klaus.

Anketa

Máte pochopení pro demonstrace za práva černochů v USA?

4%
96%
hlasovalo: 19364 lidí
Na otázku, zda Vystrčilova cesta ohrozí reálně naše vztahy s Čínou, podotkl, že vztahy s Čínou se dostaly na bod mrazu, a i kdybychom se teď stavěli na hlavu, tak na tom bodě mrazu delší dobu zůstanou. „Čína nepanáčkuje tak rychle na naše minisignály, myslím, že si nechá svůj čas,“ dodává.

Na přetřes přišla i dnešní ODS – ta už, podle exprezidenta, nemá s původní ODS bohužel vůbec nic společného. „Ten posun nastával v éře Mirka Topolánka a definitivně byl dokončen v éře pana Fialy, který s ODS opravdu nikdy nic společného neměl. Jestli mají pravdu různé chýry, že se stal dříve předsedou než členem ODS, tak to je signál všeho,“ dodal Klaus.

„ODS je dnes do značné míry stranou, která by v 90. letech stála jednoznačně na druhé straně barikády proti mně,“ konstatoval.

Lídr spolku Milion chvilek Mikuláš Minář teď spíš než do Andreje Babiše tepe do opozice za to, že není schopná se dohodnout a spojit. „Existenci Milionu chvilek si nepřeji. Považuji ji za totálně absolutně negativní, nešťastnou a jakýkoli další soud nad to je pro mě zbytečný. Že teď jejich… Ne, fakt je zbytečný!“ uzavřel Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…