Vážné varování zpravodajských služeb. V další evropské zemi hrozí teroristický útok

28.04.2016 7:35

Americká ambasáda varovala své občany žijící ve Švédsku před možným teroristickým útokem ve Stockholmu. Spojené státy získaly tyto informace od nejmenovaného vysoce postaveného příslušníka iráckých zpravodajských služeb.

Vážné varování zpravodajských služeb. V další evropské zemi hrozí teroristický útok
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Protiislámské a protiuprchlické cvičení

Podle NBC News mají irácké zpravodajské služby k dispozici důkazy potvrzující zvýšenou hrozbu teroristického útoku ve švédském hlavním městě. Zorganizovat by jej mohla skupina džihádistů, čítající sedm nebo osm osob, které se vrací ze syrských a iráckých bojišť zpět do země. Podle všeho by mělo jít o osoby iráckého původu, kteří před vstupem do služeb Islámského státu působili na Blízkém východě také v rámci teroristické organizace al-Káida.

„Tito nebezpeční džihádisté jsou iráckého původu a pravděpodobně dorazili do Švédska v loňském roce společně se skutečnými migranty hledajícími bezpečí na evropském kontinentu,“ uvedla americká televize s tím, že irácké zpravodajské služby předaly bližší informace o skupině podezřelých osob svým švédským protějškům. Švédské úřady tuto skutečnost potvrdily, ale odmítly zároveň hovořit o tom, jak hodlají se získanými údaji naložit.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Tisková agentura Reuters mezitím citovala nejmenovaný zdroj z iráckých zpravodajských služeb, podle kterého šest podezřelých opustilo Irák v únoru 2015 a dostalo se do Švédska přes Turecko. „Plánují spustit teroristické útoky, aby tak odradily Švédsko od účasti v mezinárodní koalici, která bojuje proti Islámskému státu,“ uvedl zdroj. Nicméně mluvčí iráckého ministerstva vnitra se nechal slyšet, že zmíněné informace nemůže potvrdit, ale ani vyvrátit.

„Naše bezpečnostní služby se nechtějí vyjadřovat k tomu, jestli skutečně tento typ informací doručily našim švédským partnerům. Obecně ale mohu potvrdit, že jsme v kontaktu se zpravodajskými službami všech členských států Evropské unie. Nehodláme však bližší podrobnosti o této spolupráci sdílet s médii,“ sdělil mluvčí iráckého ministerstva vnitra švédské tiskové agentuře Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

Americká ambasáda včera signalizovala, že nebere zjištěné skutečnosti na lehkou váhu a před možnou teroristickou hrozbou varovala americké občany na svém facebookovém profilu. „Američtí občané by měli věnovat zvýšenou pozornost svému okolí a vyhýbat se přeplněným místům na veřejnosti. Obzvlášť v době konání náboženských svátků, větších festivalů a podobných kulturních nebo sportovních akcí.“

Jak konstatuje internetový server The Local, zprávy o potenciálním teroristickém útoku přicházejí těsně před oslavami sedmdesátých narozenin krále Karla XVI. Gustava, které bude král slavit tento víkend. V příštích týdnech navíc Švédsko pořádá další ročník tradiční hudební soutěže Eurovize. Policie již také avizovala, že hodlá probrat bezpečnostní opatření s organizátory obou akcí. „Zřídili jsme speciální tým a s organizátory sdílíme veškeré informace, které jsme podle zákona povinni sdílet,“ uvedl mluvčí policie Kjell Lindgren pro média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …