Veleba hodnotil reakci na kauzu dioxiny. Velmi nedostatečná, míní

25.01.2011 18:35

Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby se české zemědělství neumí postavit kauze dioxin čelem. Jeho přístup tak může mít dalekosáhlé důsledky.

Veleba hodnotil reakci na kauzu dioxiny. Velmi nedostatečná, míní

Postup české státní veterinární správy, ale i hlavního hygienika Michaela Víta je podle šéfa české Agrární komory Jana Veleby v kontextu s hrozbou vadného německého masa, které může obsahovat rakovinotvorné dioxiny, "velmi nedostatečný". Veleba to uvedl v úterních Impulsech Václava Moravce.

Ač Veleba nenamítá  nic proti osobě ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS), ani jeho postup ho příliš nepotěšil. "Systém úplně selhal," komentoval šéf Agrární komory situaci ohledně dovozu kontaminovaného masa.

Česko není soběstačné, to je chyba. Jedna z mnoha

Chyb se prý v reakci na dioxiny Česko dopouštělo již od prvního dne po jejím odhalení. "Nejsme soběstační, máme málo vzorků, do ČR proudí laciné potraviny, o nichž se ne vždy ví, odkud jsou..." vyjmenoval Veleba jen některé z chyb, jichž se český systém zásobování potravinami dopouští.

Veleba také uvedl, že v souvislosti s dodáváním potravin ze zahraničí je třeba změnit celé národní předpisy. Právě na jejich novelizaci prý už pracuje i šéf zemědělství Fuksa.

Šéf Agrární komory ale situaci v zemědělství pouze nekritizoval; závěrem totiž přiznal, že se odrazilo od pomyslného dna. "V absolutních číslech určitě," sdělil ale vyhýbavě.

Kauza dioxin i v Česku?

V souvislosti s dioxinovou aférou je nutné zmínit, že olbřímích rozměrů může dosáhnout právě i v Česku. Sem bylo totiž na přelomu prosince a ledna dovezeno až 4500 tun masa, které mohlo být rakovinotvorným dioxinem kontaminováno.

Aféra s dioxinem přitom vypukla v Německu právě na přelomu roku. Ukázalo se, že výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například k výrobě papíru. Na trh tak dodal až 3000 tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150 000 tun krmiva pro hospodářská zvířata.

Více čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…