Velení EU je moc bílé! Nové myšlenky z Bruselu. Lidé, čtěte

24.06.2020 10:34 | Zprávy

Moc bílých eurokomisařů, moc bílých europoslanců, rasismus a policejní násilí, stěžují si dvě europoslankyně afrického původu. A chtějí to změnit. Na stránkách deníku EUobserver volají po nové legislativě, která má zohledňovat i rasový/etnický původ. Prý se s rasismem osobně setkaly u ostrahy europarlamentu. Apelovaly na předsedkyni EK, Ursulu von der Leyenovou, která jejich slova zřejmě vyslyšela a chystá mezi eurokomisaři debatu o rasismu. Ale to není všechno, co europoslankyně z frakce, do které patří i Piráti, požadují.

Velení EU je moc bílé! Nové myšlenky z Bruselu. Lidé, čtěte
Foto: Repro Youtube
Popisek: Europoslankyně Pieretta Herzberger-Fofanová za Zelené

Zítra uplyne měsíc od úmrtí afroameričana George Floyda, které rozpoutalo vlnu nepokojů v USA. A také nával politických požadavků, které mají vést k vymýcení rasismu, konci policejního násilí či k sociální spravedlnosti. Protesty se přelily i do Evropy, demonstrace se odehrály dokonce i v Praze a v Brně.

A už se našly političky, které chtějí, aby se tématem rasismu zabývala Evropská unie. Tvrdí, že „vražda“ George Floyda odhalila rasismus, nerovnost a nestabilitu „v naší společnosti“ a že následné protesty jen podtrhují důležitost „skutečné změny politiky“.

Pod článkem tohoto znění je podepsaná jednak Alice Bah Kuhnková, švédská europoslankyně a místopředsedkyně evropských Zelených a také Pierretta Herzberger-Fofanová, německá europoslankyně ze stejné frakce. Dodejme, že otec Kuhnkové pochází z Gambie a Herzberger-Fofanová se narodila v Mali.

Europoslankyně tvrdí, že je čas na změnu a na skutečný boj se „systematickým rasismem“. „Rasismus je něco, s čím jsme se setkaly osobně. A Evropská unie není výjimkou. Když jsme šly do Evropského parlamentu, zastavila nás hned několikrát ostraha a ptali se, co tam pohledáváme. Nikdo z našich bílých kolegů se s něčím takovým nesvěřil,“ uvedly.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…