Vítat uprchlíky. A vítat je hezky! Viděli Piráti VIDEO od vlastních?

27.04.2021 14:52

Piráti jsou často osočováni, že jsou „vítači uprchlíků“. I proto se možná v pirátském stanovisku hned dvakrát říká: „Odmítáme povinné přerozdělovací kvóty.“ Strana Ivana Bartoše by raději, aby státy, které migranty převezmou, byly motivovány pozitivně, například finančně. A hlavně chtějí „evropské řešení“, protože ČR sama na tento problém prý nestačí. Ovšem frakce europarlamentu, do které Piráti spadají, se v nedávném videu hrdě hlásí k vítání migrantů. „Evropa říká: Uprchlíci jsou vítáni,“ říká se v něm a nejen to.

Vítat uprchlíky. A vítat je hezky! Viděli Piráti VIDEO od vlastních?
Foto: Repro Twitter
Popisek: Záběr z videa šířeného Evropskými Zelenými

Poměrně značnou pozornost věnují Piráti vyvracení hoaxů ohledně svého přístupu k migrantům a k nelegální migraci. Pirátské „stanovisko k migraci“ pochází z 24. 11. a celkem jasně a hned na začátku se v něm praví, že Piráti odmítají povinné přerozdělovací kvóty a chtějí „funkční mechanismy“. Tyto by měly zabránit převaděčům ve vydělávání na migrantech a omezit nelegální migraci. „Místo stavění plotů či povinných přerozdělovacích kvót tak chceme nelegální migraci předcházet a naopak prosazovat férová a smysluplná pravidla pro migraci legální,“ říká strana Ivana Bartoše.

Anketa

Chcete předčasné volby do sněmovny?

6%
94%
hlasovalo: 14860 lidí

„Na efektivní zvládání migrace ale jako Česká republika sami nestačíme, musíme ji řešit společně v rámci celé Evropy. Tuzemsko se tedy musí ve vlastním zájmu zapojit do užší spolupráce s EU,“ tvrdí se dále v materiálu v rámci sloganu „Evropský problém vyžaduje evropské řešení“, jehož součástí má být i solidarita s jinými zeměmi. Piráti vzápětí opět upozorňují, že „nepodporují zavedení povinného relokačního mechanismu“ a že do něčeho takového nelze země nutit. „Vlády by měly být naopak pozitivně motivovány k dobrovolnému převzetí části žadatelů o azyl z přetížených států, například adekvátním finančním příspěvkem z rozpočtu EU,“ dodávají. Jinými slovy se jedná o zvýhodnění těch, kdo si migranty vezmou dobrovolně.

Piráti by také uvítali, kdyby se Česká republika připojila ke Globálnímu paktu o migraci. „V něm je vytyčeno ohledně řešení a prevence mezinárodní migrace 23 nezávazných cílů a doporučení, jak jich dosáhnout. Česká vláda jako jedna z mála odmítla tento nezávazný dokument podpořit, ztížila tak svou pozici při dalším jednání. Požadujeme přistoupení k tomuto paktu a chceme, aby Česká republika stála po boku dalších evropských zemí v čele snahy regulovat migraci globálně,“ přeje si průzkumy favorizovaná partaj.

Piráti chtějí migraci předcházet. „Válečným konfliktům, pronásledování, suchu, hladu a dalším příčinám nucené migrace lze předcházet prevencí v místě jejich vzniku. Prosazujeme navýšení českého příspěvku na humanitární, rozvojovou a transformační spolupráci, k čemuž se ostatně Česká republika v rámci mezinárodních smluv již zavázala,“ říkají. Chtěli by také zavést embargo na dovážení zbraní do nestabilních regionů. „Podporujeme zákaz vývozu zbraní do válečných oblastí, mimo oficiální spojenecké jednotky, u nichž nehrozí žádná obava ze zneužití, a to na evropské úrovni pod postihem sankcí pro zbrojařské firmy.“ A obchodní dohody EU s třetími zeměmi mají prý být férové, aby se tyto země udržitelně rozvíjely a nebyly drancovány.

A co se týče uprchlíků, dle Pirátů by  „Česká vláda měla mít odvahu prokázat solidaritu nejen slovy, ale i praxí, například dobrovolnou relokací přiměřeného počtu žadatelů o azyl či přesídlením azylantů napřímo z válečných oblastí“.

Piráti tedy požadují evropské řešení migrace. V europarlamentu jsou ovšem členy frakce Zelených. A její přístup k migraci, minimálně podle twitterového účtu, není zdaleka tak opatrný ve vyjádřeních jako pirátské stanovisko. „Evropa říká: Uprchlíci jsou vítáni. Naše nová mapa ukazuje, že solidarita s uprchlíky stále žije. Přes 600 municipalit vyjádřilo své odhodlání vítat azylanty a uprchlíky. Žijeme ve vítací Evropě, je čas, aby to evropská politika odrážela,“ říkají evropští Zelení a přidávají video.

V něm se také objevují fráze, které nejsou s pirátským stanoviskem úplně v souladu. Například primátorka Barcelony prohlašuje, že jediné dilema u migrantů je, zda je přivítáme správně nebo špatně. „Ale přivítat je je nutné, to nezáleží na nás. A samozřejmě se budeme snažit, aby to bylo správně,“ řekla.

Starosta Palerma se také přiznal, že byl dennodenně v kontaktu s lidmi z neziskovky SeaWatch, která migranty dováží do Itálie, aby jim prokázal solidaritu a že „vítají každého“.

Je prý „čas jednat“. „Obraťte se na svého starostu, zastupitele nebo poslance a tlačte na to, aby se vaše město stalo součástí vítací komunity,“ zní poslední výzva z videa.

Mapa této iniciativy pak ukazuje, které státy se zavázaly migranty převzít (růžové kolečko) a kolik jich skutečně převzaly (červené kolečko). Modrý bod pak označuje město, kde se místní zastupitelé rozhodli k této iniciativě připojit. V Česku, Maďarsku a na Slovensku je však pusto prázdno. A v Polsku se přidal pouze Gdaňsk a Sopoty. Přičemž Sopoty podmínilo svůj úmysl svolením polské vlády, že převezme část migrantů z Řecka a Itálie. Není asi překvapením, že největší ochota přijímat uprchlíky je v německých městech. Koneckonců, poslední průzkumy v Německu favorizují právě Zelené.
 

Pokud tedy Piráti budou dále zastávat své, řekněme, opatrné stanovisko k migraci, budou ve své frakci Evropského parlamentu zřejmě ojedinělí. Jaký to bude mít vliv na jejich schopnost takové stanovisko prosadit, je otázka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …