Vítězství SSSR ve 2. světové válce? Zkreslené! Historik sepsal, jak to bylo

13.10.2022 21:35 | Ze sítí

Historik Jan Rychlík se ve svém blogu vyjádřil k rusko-ukrajinskému konfliktu, v němž sdílí názor, že Rusko lze vojensky porazit. Oponuje tak přímo novináři Zbyňku Petráčkovi, který v článku pro Lidové noviny podporuje „mírový plán“ amerického miliardáře Elona Muska a zřejmě tak i tvrzení, že se ruská strana vojensky porazit nedá.

Vítězství SSSR ve 2. světové válce? Zkreslené! Historik sepsal, jak to bylo
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Prof. Jan Rychlík

Začátkem října byl v Lidových novinách otištěn článek Zbyňka Petráčka, v němž podle Rychlíka fakticky podporuje „mírový plán“ amerického miliardáře Elona Muska. „Jak známo, ten navrhl, aby se Ukrajina ‚dobrovolně‘ vzdala Krymu, aby neusilovala o členství v NATO a aby souhlasila s novým hlasováním o připojení k Rusku jím okupovaných území pod dohledem OSN. Petráček argumentuje tím, že válku proti Rusku nemůže Ukrajina vyhrát a měla by tedy jednat ‚racionálně‘, tj. měla by se podřídit ruským agresorům,“ shrnuje obsah článku historik.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Sám historik se na věc dívá zcela opačně: „Petráček chce stejně jako Musk zřejmě říci, že Rusko se prostě vojensky porazit nedá. Jenže to přece není pravda! Představa o neporazitelnosti Ruska je jen mýtus, který Moskva posiluje neustálým zdůrazňováním svého vítězství ve druhé světové válce, kterou navíc vykládá značně zkresleně,“ míní Rychlík.

Připomněl výsledky válek, které Rusko a SSSR vedly za poslední dvě století, a skóre podle jeho slov není pro ruskou stranu nijak oslnivé. „A pokud jde o ty vítězné války: Rusko v nich mělo vždy spojence, ať už otevřené nebo alespoň tiché – nikdy nebojovalo zcela samo, jako je tomu nyní na Ukrajině,“ upozorňuje historik.

„Nevím tedy, proč by Ukrajina nemohla válku proti Rusku vyhrát. Pokud dostane dostatek moderních zbraní, tak určitě vyhrát může,“ zmínil Rychlík. V podpoře Ukrajiny je třeba vytrvat a nepodléhat různým „andělům míru“ – ti podle historika Rychlíka, ať už z hlouposti anebo za cizí peníze, pod líbivým slovem „mír“ požadují ukrajinskou kapitulaci před nepřítelem a ženou tak vodu na mlýn Moskvy. 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …