Vojtěch jde k Babišovi pro ,,pochvalu". A ještě předtím...

20.08.2020 12:27

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch v České televizi prozradil, co se bude dít na schůzce, na kterou ho pozval předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten se rozzlobil poté, co si nastudoval nová opatření spojená se šířením koronaviru a množství výjimek z těchto opatření.

Vojtěch jde k Babišovi pro ,,pochvalu". A ještě předtím...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

„Já se budu snažit panu premiérovi vysvětlit, že ty výjimky vychází z té zkušenosti, kterou jsme měli už na jaře. kdy jsme roušky nasadili na začátku a pak jsme cizelovali výjimky pro moderátory, výjimky pro duševně nemocné a podobně. Tyto výjimky tam jsou opět, takže příliš změn oproti tomu jarnímu nošení tam není. Jediné změny, které jsou, ty se ukázaly spíše v praxi - jako jsou roušky v bazénech, roušky při sportu, tak tam jsme skutečně tu výjimku dali,“ pravil ministr před kamerami veřejnoprávní televize.

Moderátor Daniel Takáč upozornil, že tomu velkému množství výjimek podle svých vlastních slov premiér Babiš nerozumí.

„Jak se v tom potom má vyznat normální člověk, když ani předseda vlády tomu nerozumí,“ zeptal se Takáč.

„Budeme to diskutovat. Já si myslím, že ty výjimky jsou logické, že se vztahují skutečně na ty, kde nošení roušek nedává smysl, nebo nejsou schopni chápat jejich smysl,“ upozornil Vojtěch, když vysvětloval, že povinnost nosit roušku nebudou mít např. děti do dvou let, autisté a tak podobně.

Výjimek je celkem 24.

„Tím spíš, proč předseda vlády veřejnosti říká - já tomu nerozumím, musíme se o tom pobavit,“ otázal se znovu Takáč.  

„Budeme o tom diskutovat,“ zopakoval Vojtěch. Ale trval si na tom, že tyto výjimky jsou logické a pracují i s tím, že výjimky platí například ve vezeňském vzdělávání a v dalších oblastech.

Podle Vojtěcha by si všichni lidé měli uvědomit, že koronavirus je stále mezi námi a nošení roušek je jedním ze základních opatření, které lze přijmout v boji s nemocí covid-19. Vedle toho, že si budou lidé často mýt ruce a dodržovat další hygienická opatření a nebudou si například při pozdravu podávat ruku.

Uznal, že se o rouškách vede diskuse, někteří odborníci jejich nošení považují za nadbytečné, ale trval na tom, že jejich nošení má smysl, pokud nechceme znovu uzavírat celou ekonomiku do karantény. „A to my nechceme,“ zdůraznil ministr.

Obává se však, že dnes máme asi 300 nových případů koronaviru den co den a od 1. září, kdy se na dva miliony žáků vrátí do lavic, může počet nových případů narůst i na dvojnásobek.

„Prevence je vždy levnější než léčba,“ pravil Vojtěch do kamer, když vysvětloval, že nošení roušek má smysl a Světová zdravotnická organizace jejich nošení doporučuje. Jinou cestou šlo prý jen Švédsko. „Kde mají nejvyšší úmrtnost za posledních 150 let,“ upozornil Vojtěch. 

Nakonec se vyjádřil i k situaci Čechů mířících do Řecka na dovolenou.

Takáč upozornil, že Češi, kteří míří na dovolenou z letiště z Vídně musí předkládat negativní test na koronavirus. Premiér Babiš sice v minulých dnech uklidňoval, že test na koronavirus nebudou potřebovat, ale praxe ukazuje, že opak je pravdou.

A co na to Vojtěch?

Podle jeho názoru to může být tím, že čeští turisté neodlétali na dovolenou z Česka, ale z rakouské metropole - z Vídně.

Publicista Čestmír Strakatý nad ministrem Vojtěchem v komentáři na Facebooku kroutil hlavou.

„Tvrdí, že podle dohody tam žádné testy být nemají a že jde o to, odkud se letí (diskuze byla o letu z Vídně). To je čistý blábol a zjevný freestyle v přímém přenosu,“ napsal Strakatý na sociální síti Facebook.

Nakonec ministr zmínil i národní semafor a vysvětloval, proč vláda zavádí roušky i v situaci, kdy je podle tohoto semaforu celorepublikové riziko přenosu nemoci covid-19 zcela minimální.  

Semafor neřeší, co bude, on řeší, co bylo, na základě dat, která máme k dispozici. On neřeší, co bude za 20 nebo za 30 dní. To dneska nedokážeme říci,“ upozornil člen vlády.

„Gives me lots of confidence,“ napsal Strakatý s nádechem ironie, když v angličtině naznačoval, že ministr svými slovy mnoho důvěry nevzbuzuje. „Už abych nasadil roušku,“ uzavřel Strakatý.  

Strakatý o Vojtěchovi

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …