Vojtěch se ve studiu ČT chválil, jenže odborářku nepřesvědčil. Vše skončilo výzvou k rezignaci

29.03.2020 14:59

O zvládání koronavirové pandemie v druhé hodině Otázek Václava Moravce ČT diskutovali ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková a epidemiolog Rastislav Maďar. Žitníková ministrovi vyčetla, že nefunguje systém rozdělování ochranných pomůcek. Připomněla mu, že v některých institucích má sestra na starosti i 200 klientů. Nakonec ministra vyzvala, aby zvážil rezignaci.

Vojtěch se ve studiu ČT chválil, jenže odborářku nepřesvědčil. Vše skončilo výzvou k rezignaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Moravec v úvodu diskuse nahlédl do debaty na sociální síti Twitter, kde se do sebe v sobotu večer pustili ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček ČSSD). Pánové se přeli o to, který resort měl kam dodávat roušky. Hádali se o „moje roušky“ a „vaše roušky“.

Vojtěch trvá na tom, že fakultní nemocnice dostávají prostředky tak, jak dostávat mají – a resort vnitra má řešit jiné oblasti. „Já myslím, že tento systém takto funguje a jen je třeba, aby každý dělal to, co má,“ padlo z úst ministra Vojtěcha.

Moderátor poté pustil vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), která požaduje, aby byl v domovech pro seniory otestován alespoň každý člověk, který má příznaky. Moravec dodal, že ne každý dům pro seniory má k dispozici samostatné pokoje s koupelnami, kam by se měli dostat na doporučení Ministerstva zdravotnictví, pokud se u nich objeví příznaky.

Vojtěch zdůrazňoval, že některé domovy pro seniory toto zvládají, a tam, kde to nebude možné, je třeba přesunout seniory na náhradní lůžka, kupříkladu v lázních Toušeň.

Epidemiolog Maďar všem nalil čistého vína: „Všichni jsme si uvědomovali, že ta ochrana není dobrá,“ řekl jasně k ochraně domovů pro seniory s tím, že teď by se vláda měla soustředit na to, aby se do těchto zařízení dostaly ochranné prostředky.

Anketa

Podporujete předsedu vlády Andreje Babiše? (Ptáme se od 24.3.2020)

93%
7%
hlasovalo: 39607 lidí
„Uvolňovat plošná opatření můžeme až tehdy, když dokážeme lépe chránit ta riziková místa, včetně domovů pro seniory. Dokud to nedokážeme, tak nemůžeme rozvolnit celoplošnou karanténu,“ upozornil Maďar. „Jenže vy můžete ta opatření nastavit systémově jaká chcete, ale když vám jedna sestřička chodí do práce s příznaky respiračního onemocnění, tak to je problém,“ upozorňoval epidemiolog.

Žitníková konstatovala, že stát chyboval v rozdělování ochranných pomůcek a pracovníci domovů pro seniory často chránění nejsou. Zaměstnanci si musí šít roušky, ale není to jen o rouškách. V domovech pro seniory prý často není dostatek dezinfekce. „Bohužel, já musím říct, že (systém) nefunguje. My sklízíme dnes plody toho, co tu bylo asi před 14 dny.“

Jedním dechem dodala, že Ministerstvo zdravotnictví sice doporučuje měřit klientům teplotu dvakrát denně, a to bezkontaktním teploměrem, ale ty dnes nejsou k dostání. V řadě zařízení to prý sestry nemohou stíhat, protože v některých objektech má jedna sestra na starost až 200 klientů. „A ještě před půl rokem ministerstvo tvrdilo, že ty sestry tam nejsou potřeba, protože i při péči o klienty doma se toto děje svépomocí,“ zasadila slovní úder ministrovi Žitníková.

Vojtěch představitelce odborů sdělil, že pracovníci domovů pro seniory mohli nakupovat dezinfekci, roušky nebo respirátory FFP2 již dříve, a to např. v zahraničí. Mohli nakupovat kupříkladu v lednu.

Žitníková se nad tím pousmála. „Žádné zásoby nemohly ty nemocnice mít, i z finančních důvodů,“ udeřila na člena vlády s tím, že zdravotnictví je podfinancované dlouho.

Poté konstatovala, že již zmíněné lázně Toušeň nejsou vhodné k ochraně seniorů pozitivních na onemocnění COVID-19, protože je to zařízení hotelového typu. Lepší by podle Žitníkové bylo otestovat všechny klienty domovů pro seniory a všechny pracovníky těchto domovů, a pozitivní seniory umisťovat do nemocnic.

Před tímto Maďar varoval. Pokud by všichni pozitivní senioři zamířili do nemocnic, lékařům pak mohou chybět lůžka pro pacienty, kteří mají těžký průběh nemoci. „Z epidemiologického pohledu by bylo nejlepší udržet pozitivní pacienty na jednom místě, kontrolovat jejich zdravotní stav a v případě nějakého zhoršení zdravotního stavu přivolat lékaře,“ upozornil specialista. Zdůraznil také, že nikde není řečeno, že na nemoc COVID-19 zemře každý občan nad 65 let věku.

Vojtěch zdůrazňoval, že vláda v této koronavirové krizi dělá, co může, nařídila lidem nosit roušky, omezila volný pohyb osob a řadu provozů zavřela. Jiné státy šly podobnou cestou, ale podle Vojtěcha až později. „My jsme ta opatření zavedli brzy. Dnes je Česká republika dávána za vzor v tom, jak jsme postupovali v té epidemii,“ zdůrazňoval Vojtěch.

Uvědomuje si prý, že situace je složitá a na srdci mu leží situace v nemocnicích.

Žitníkovou však nepřesvědčil. Domovy pro seniory měly patřit do 1. linie, do které mířily roušky. To horší nás podle Žitníkové teprve čeká, protože se může onemocnění projevit i u lékařů a sester, kteří na začátku chráněni nebyli.  

„Já jsem opravdu ráda, že tu distribuci převzalo Ministerstvo vnitra,“ podotkla Žitníková. I když i dnes si řada zařízení stěžuje, že nemají k dispozici dost pomůcek. Stejně tak by se podle Žitníkové mělo ujasnit, jak se mají zaměstnanci chránit. Mělo by být z centrální pozice řečeno, co má mít sestra či lékař na sobě, když ošetřují pacienta s onemocněním COVID-19.

Pokyny tohoto druhu byly nedávno skutečně vydány.

Epidemiolog Maďar vyjádřil naději do budoucna. Poslední podobná krize byla s tzv. španělskou chřipkou před sto lety. A v posledních letech jsme koukali především na finanční stránku věci. „Teď se ukáže, že jsou důležitější principy, než jen ekonomické aspekty. Tahle pandemie nám ukázala, že je třeba mít na skladech ochranné pomůcky, i kdyby se příštích dvacet let nevyužily, i kdybychom je obrazně řečeno pak měli vyhodit z okna.“

Než se Moravec s diváky rozloučil, Žitníková ještě jednou udeřila na ministra Vojtěcha, že vláda pořád posílá málo peněz do zdravotnictví a kabinet neopustil některé nápady na redukci lůžek v nemocnicích. „Já si myslím, že se ministr nestaví za zdravotníky, jak by se za ně stavět měl,“ vypálila Žitníková, a dodala: „My jsme panu ministrovi doporučili, aby zvážil, jestli v té funkci má zůstat, nebo zda by měl tu funkci převzít nějaký manažer se zkušenostmi ze zdravotnictví.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…