„Budete mít stovky starých lidí na svědomí!“ zaznělo směrem k Vojtěchovi s Maláčovou. Následovaly další reakce

28.03.2020 20:22

Viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a vedoucí Domova U Biřičky v Hradci Králové Daniela Lusková se ostře vyjádřila k opatřením, která přijalo Ministerstvo zdravotnictví v reakci na šíření koronaviru v domovech pro seniory a v léčebnách dlouhodobě nemocných. „Děláte z nás nekompetentní blbečky,“ zaznělo od Luskové a připomenula, že stále nedostali jakékoli ochranné pomůcky. Následně ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD) a ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) zaslala skrze sociální síť drsný vzkaz: „Ten, kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste Vy, a Vy si to zodpovíte!“ V diskusi se objevily podobné zprávy a mnoho lidí se podivovalo, jak i po „vystavení riziku smrti“ mohou stále někteří senioři současnou vládu podporovat.

„Budete mít stovky starých lidí na svědomí!“ zaznělo směrem k Vojtěchovi s Maláčovou. Následovaly další reakce
Foto: Screen ČT24
Popisek: Tisková konference po jednání vlády, které schválilo podporu za epidemie

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
„Na konci března jste zjistili, že v zemi jsou stovky zařízení sociálních služeb pečující o nejkřehčí seniory. Tleskám... vzhledem k tomu, že týdny Vás žádáme o pomoc a pomůcky. Na konci března, kdy je pandemie v plném útoku a dopadá na kolektivní zařízení, nám doporučíte, abychom zakázali návštěvy, zavedli hygienu rukou a měřili zaměstnancům a klientům teplotu. No dovolte! Děláte z nás nekompetentní blbečky, kteří potřebují poradit tak bazální věc,“ pustila se do obou ministrů Lusková.

K nebezpečí, které pro seniory představuje nechráněný personál, doplňuje: „Prohlásíte, že mezi klienty služeb to zavlekl personál, a to se zcela negativní konotací. No dovolte! Jistěže nákazu donese personál, ovšem ten to nedělá schválně, musí chodit do práce a starat se o rodiny. Nejsme v karanténách!“ Opatření, které doporučují oba dva ministři, prý zavedli již dávno, a to i s řadou dalších.

Jen s doporučeními se Lusková však nepokojí. „Nepotřebujeme stupidní rady k měření teploty, jež nota bene není symptomem COVID-19 u většiny starých lidí. Žádali jsme Vás o to, aby zdravotnická zařízení měla povinnost otestovat nám suspektní klienty a klienty vracející se ze zdravotnických zařízení. Takovou povinnost ve Vašem mimořádném opatření a v navazujícím doporučení nenajdeme,“ upozorňuje.

A problém je i s chybějícím zdravotnickým materiálem: „Nenašli jsme tam ani sdělení, že dostaneme adekvátní ochranný materiál pro naše zaměstnance, od Vás, od krajů, od kohokoli.“
 
„Všem nám, kteří denně pečujeme, jste sdělili, že vláda nás zazdila. Zazdila nás vlastní ministryně, která trapně poštěkává do médií, že se ministra Vojtěcha bude ptát... dosud pro sociální služby neudělala zhola nic a není schopná ani metodického vedení tak rozsáhlého segmentu, jakým sociální služby jsou! Nechali jste nás v tom, odkázali na oddanost, houževnatost, solidaritu a sílu managementu, týmů a jednotlivců,“ rozčílila se nad nekompetentním jednáním ministryně práce a sociálních věcí.

Závěrem oběma ministrům zasílá viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR drsný vzkaz: „My se nevzdáme! Já za sebe... ze svého zařízení odejdu poslední... ale, ten kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste Vy, a Vy si to zodpovíte!“


V komentářích diskutující se slovy Luskové souhlasí. Objevily se i podobné zprávy od lidí pracujících v sociálních službách. „Také souhlasím, pracuji také jako ošetřovatelka a co si neseženeme, sami nemáme,“ napsala jedna z diskutujících.

V diskusi se taktéž uživatelé podivili, jak i po tom všem může starší generace nynější vládu podporovat: „A přesto budou někteří staří lidé této vládě tleskat. Bohužel. Je tak úžasná a kompetentní. Ale že je, hlavně tuto rizikovou skupinu, svým liknavým a přezíravým přístupem v podstatě vystavila riziku smrti, to už jim nedochází,“ padlo od uživatelky pod jménem Liba Vonková.

Další z přispěvatelů napsal, že „vláda celkově situaci nezvládá“. „Kdyby dobrovolníci nešili roušky, tak nevím, jaká by byla situace,“ podotkl.

Přidalo se i několik lidí, kteří pracují ve zdravotnictví, a o hutná vyjádření směrem k vládě nebyla nouze.

„Jako zdravotní sestra, byť v tuto chvíli na mateřské, jsem úplně znechucená, co se děje! Všechna doporučení o omezení návštěv vždy od vlády přišla až po tom, co to jednotlivá pracoviště už dávno zavedla, bez ohledu, zda se jednalo o nemocnice nebo domy s pečovatelskou službou! Zákaz prodávat našim výrobcům ochranné pomůcky do zdravotnických zařízení a sociálních služeb stopil všechna nestátní zařízení. O tom, že pak nebyli schopni tyto pomůcky nakoupit a dodat ani do těch státních, to se radši nevyjadřuji, nejde to totiž slušně! A nakonec dělají z personálu úplné debily, kteří neumí používat ochranné pomůcky (které ani nemají) a kteří svou nezodpovědností snad schválně zatahují nákazu do zařízení! Nechápu, kde se v nich ta nehorázná drzost bere a kde se bere hloupost lidí, kteří tady pomalu lynčují sestry, že chodí do práce!“ postěžovala se další uživatelka.

A schytal to i sám premiér Andrej Babiš (ANO): „No a pak vystoupí B. se srdceryvným prohlášením (na kterém Prchalův tým pracoval nejméně 2 dny) a ujišťuje tam babičky a dědečky, jak je v tom nenechá ... na to už člověk nemá slov. Asi mu ušlo, že bez nich by ty další volby vyhrát nemusel.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…