Volební právo – důchodcům sebrat, mladým dát, jsou připraveni. Aktivista má jasno

07.01.2024 11:05 | Monitoring

Když můžou být rodičem, proč by nemohli i volit. Podle bloggera a aktivisty Jaroslava Krále by mělo dojít ke snížení věku pro účast ve volbách z dnešních 18 na 16 let. Především pak, když tyto změny schvaluje prezident Petr Pavel. Naopak by Král volební právo sebral důchodcům, jak se již vyjádřil v uplynulých měsících.

Volební právo – důchodcům sebrat, mladým dát, jsou připraveni. Aktivista má jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39620 lidí
Mladou generaci je podle Krále potřeba do politického dění aktivně zapojit a dát jí najevo, že se s ní v tomto ohledu počítá. „Mladým lidem se tím vytvoří a upevní demokratický návyk, z něhož budou těžit i do budoucna. Podpoří se tím nejen občanská angažovanost, ale také vzdělanost,“ píše Král na Seznam Médium, že volební právo by mělo být od 16 let.

Svůj postoj opírá i o slova prezidenta Pavla, podle kterého jsou mladí lidé na taková závažná rozhodnutí dostatečně zodpovědní a osobnostně vyzrálí. „Nejmladší generace má podle EU díky technologiím i vynikající přístup k informacím. S tím souhlasí i současný český prezident Petr Pavel. Podle jeho názoru mladí lidé neznamenají svou přítomností u volebních uren žádné bezpečnostní riziko pro stát,“ uvádí Král.

Jedná se podle něj o generaci, která vyrostla v digitální době, se kterou je přirozeně srostlá. Vlastní je jí proto kritické myšlení a na rozdíl od svých rodičů nebo prarodičů nemívá sklony věřit hoaxům a dezinformacím.

Hlavní argument podporující tento krok zní, že dnes tato věková kategorie tvoří plnou třetinu populace, ale nemá možnost volit své politické zástupce.

Volební právo ztotožnil s možností, že v 15 letech mohou mít mladí pohlavní styk. „Berou tak na sebe mimo jiné i zodpovědnost za případné zplození nového života, což je skutečnost jistě závažná," dodává Král.

Kvituje i argument prezidenta Pavla, že starší generace již na politické dění rezignovala a o jakékoli změny se přičinit nechce.

Blogger Král, který se označuje jako liberál, feminista a ekologicky odpovědný člověk, míní, že výrazná část seniorů už není duševně stoprocentně v kondici na to, aby měli mít právo rozhodovat o směřování země. Dokonce tvrdí, že důchodci výměnou za svůj prospěch volí tak, že v důsledku kazí život mladým.

„Na absurditě této situaci přidává, že často tato věková skupina rozhoduje o věcech, které se jich již vůbec nebudou týkat a kterým ani nerozumí, protože doba letí dopředu raketovým tempem. A to vůbec nemluvím o špatném přístupu k informacím a velkému sklonu podlehnout dezinformaci, třeba například, když jim přijde do schránky osobní dopis od pana Babiše nebo pravicových populistů,“ uvedl loni v srpnu aktivista ve svém článku. Podle něho už senioři nedovedou přemýšlet o tom, co je dobré pro jejich potomky. Na sociálních sítích za svůj názor sklidil ostrou kritiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Realita !!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 07.01.2024 13:11:54
Mladí udělali školy za peníze důchodců ! Důchodci tu postavili teplárny ,elektrárny ,hutě ,přehrady, dálnice, železnice, domy s kancelářemi pro úředníky, nemocnice, domy, byty ,školy ,školky tak to prodejte a dejte to důchodcům na důchodový účet !! A ne aby trpěli ti co tu vybudovali hutě a další podniky a politici co tam většinou ještě sedí to vše prodali nechali vytunelovat nebo se na tom podíleli !§ Důchodci co pracovali by měli mít jak v Německu jízdné zdarma atd.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …