Voliči Babiše podléhají davové psychóze, vysvětluje Jefim Fištejn. Dezorientovaní lidé prý skutečně věří, že to na Východě funguje lépe

07.12.2018 12:24

„Demokracie selhává. Lidé jsou dezorientovaní, obracejí se k autoritářům,“ říká v rozhovoru pro Reflex.cz publicista Jefim Fištejn. Tak si vysvětluje i sílící vliv Ruska v Česku a dodává, že jak premiér Babiš, tak prezident Zeman „mají intelektuální a duševní napojení na Rusko“. Babišovi voliči podle něj mají doslova davovou psychózu. Kromě toho se vyjádřil k výroční zprávě BIS a okomentoval cestu Andreje Babiše ml. na Krym, která prý nebyla náhoda.

Voliči Babiše podléhají davové psychóze, vysvětluje Jefim Fištejn. Dezorientovaní lidé prý skutečně věří, že to na Východě funguje lépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jefim Fištejn

Podle Fištejnových slov není třeba číst BIS, aby člověk chápal, že je zde stále větší vliv Ruské federace. Nejde prý jen o špiony a vlivové agenty. „Přichází obrovské množství lidí, kteří v sobě mají imperiální mentalitu, která je nutí schvalovat vše, co Rusko dělá, pak je už jen krůček k tomu podílet se vlastnimi činy na posilení ruského vlivu,“ řekl Fištejn.

Rusové v podobě vladních či nevládních struktur tak podle publicisty mají stále vliv na dění v Česku, na kterém soustavně pracují již od třicátých let. „Dnes už pro posilování vlivu Rusko nepotřebuje zástěrku komunismu. Je to už čistě imperiální,“ dodává.

Šíří se hlasy a názory, které tvrdí, že demokracie se přežila. V současné proruské a k Západu kritické atmosféře proto Fištějn nečeká, že by vláda kvůli nedávné ostré zprávě BIS přišla s razantní reakcí. „Ministr zahraničí Petříček bude převálcován premiérem. K ruskému současnému vlivu, tedy k nedemokratické společnosti a k imperiální mocnosti, je zákonodárný sbor obecně dnes vystřícnější než před patnácti lety “ dodává.

„Stav světa je neutěšený. Není obdobná doba té poválečné, kdy vývoj velmi rychle pokračoval a lidem to dávalo pocit naděje, vize a smysl existence,“ zdůraznil Fištejn a jako příklad uvedl národní obrození, budování státu, obnovení evropského postavení atd. „Dnes je to chaotický stav a nikdo nemá smyslupný projekt pro buducnost ani u nás, ani na Západě,“ dodává publicista.

Rozvrat, k němuž momentálně na Západě dochází, podle Fištejna uvádí lidi v omyl. „Dezorientování lidé si pak myslí, že efektivnější způsob je, když existuje jeden vládce jako na Východě,“ řekl s tím, že s tím souvísí i příklon k jakoby stabilnímu Rusku. „Opak je pravdou, vysvětlit se to dá ale velmi těžko,“ míní.

Určitá smůla české splečnosti je prý v tom, že v ní rezonují různé trendy, které většinou inklinují k ruskému vlivu u nás. „Situaci ale činí nesrovnatelně nebezpečnější i to, že jak prezident, tak předseda vlády mají intelektuální a duševní napojení na Rusko,“ řekl Fištejn s tím, že je k Rusku vede taky jejich osobní historie.

„Cesta syna premiéra Babiše na Krym sama o sobě také obsahuje velmi podezřelé momenty. Jeho údajná dovolená na Krymu nebyla žádná náhoda. Krym není žádný otevřený prostor. Musíte si požádat o vízum. Vyplnit, kde se tam budete pohybovat, pak váš pohyb sledují. Je to cokoli, jen ne náhoda,“ poznamenal Fištejn.

Poté upřesnil, že za zmíněným rozvratem v západním světě je také absence vize budoucnosti, a k tomu odumírání sociálního státu. Demokratické režimy tak podle jeho slov ztrácejí schopnost čelit autoritářství. „V lidech se hromadí energie, která začíná být destruktivní. Tvůrčí energie lidstva tak nemá možnost se projevit a realizovat. Pokud se Západ neprobudí a nezareaguje, přijde válka,“ varuje publicista.

Stranou nezůstal ani fakt, že po kauzách točících se okolo Čapího hnízda a Babiše mladšího podle posledních průzkumů hnutí ANO stoupla popularita. Tady podle Fištejna vstupují v platnost jisté psychologické mechanismy, nikoli reakce lidí na ruských vliv. „To je davová psychóza, která reaguje zcela jinak než věcně, ale živelně a impulzivně. Celé je to spojené se zvláštní dovednosti současného premiéra, ale také s doznívající ekonomickou prosperitou, která nesouvisí přímo s plodnou činností Babiše,“ sděil Fištejn.

Závěrem dodává, že jestli v tomto ekonomickém rozpuku dojde k ochlazení nebo k ekonomické krizi, nálady společnosti se mohu rychle obrátit proti jejím idolům, jakým je například nyní Andrej Babiš. „Voliči jej nyní podporují iracionálně,“ uzavírá Fištejn.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…